Gastronomie

Cum ies cozonacii pufoși / Ingredientul „minune” folosit de Mirela Vaida – rețetă din zona Moldovei

Cum ies cozonacii pufoși.

Mirela Vaida este o prezentatoare de succes la Antena Stars, dar este și o gospodină apreciată. Are un canal de Youtube, unde prezintă tot felul de rețete delicioase.

Ea are o rețetă și pentru cel mai pufos cozonac cu nucă și rahat, așa cum a relatat playtech.ro.

Cum ies cozonacii pufoși

Ingrediente pentru aluat: două kilograme de făină albă tip „000”; sare; zahăr; drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț; un pic de unt gras; smântână grasă; o lămâie dată pe răzătoare; esenţe;
7-8 ouă; lapte cald; apă minerală.

Ingrediente pentru umplutură: rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră; un kilogram de miez de nucă; zahăr; cacao; lapte; esenţe (de rom, lămâie și portocală); stafide.

Ingredientul „minune”, cel care va garanta că vei scoate din cuptor cozonaci pufoși, este apa minerală. Aceasta va afâna aluatul.

cozonaci1.jpg
Cum ies cozonacii pufoși / Ingredientul „minune” folosit de Mirela Vaida - rețetă din zona Moldovei 10

Cum ies cozonacii pufoși

„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecăm. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut acest amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adăugați, pe rând, șase gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi lapte, să se omogenizeze. Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galbenă de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida .

Cum ies cozonacii pufoși

În timp ce aluatul este lăsat la dospit, ne vom ocupa de umplutură.

„Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați, pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tăvile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă 10 minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a relatat vedeta TV.

O altă rețetă de cozonac pufos – AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button