Expres

[ViDEO] Update BRAŞOV. Salarii de la 3.700 de lei în sus la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Sânpetru

 

După mai multe amânări, consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de plen proiectul de hotărâre privind organigrama şi statul de funcţii pentru Unitatea de Asistenţă Medico–Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru, pentru 2017.
Astfel, angajații instituției vor avea și anul acesta câștiguri salariale ce depășesc în medie 1.000 de euro, datorită sporurilor de condiții deosebite – 100%, pentru că lucrează cu bolnavi ce au TBC chimiorezistent, care practic dublează salariul, și de izolare (20%). Managerul UAMSP Sânpetru, Laura Bratosin, spune că acest din urmă spor este acordat conform Legii 284/2010 şi are în vedere faptul că din artera rutieră ce străbate comuna Sânpetru până la instituţie sunt 2,5 km şi nu există mijloc de transport, accesul fiind greoi. Mai mult, personalul, în marea majoritate, fiind specializat, face naveta din alte localităţi.
Potrivit statului de funcţii, managerul va avea în acest an venituri salariale lunare în cuantum brut de 12.100 de lei (5.500 de lei salariul de bază şi 6.600 de lei sporuri). Contabilul-şef va încasa 9.266 de lei pe lună (4.212 salariul de bază şi 5.054 sporuri), iar expertului în achiziţii publice i-a fost calculat un salariu lunar total de 7.179 de lei (3.263 lei – salariul de bază, 3.916 lei – sporuri), asistentul social principal al unităţii ar urma să aibă un salariu lunar de 6.081 de lei (2.764 de lei – salariu de bază şi 3.317 lei  – sporuri), iar un psiholog, de 5.317 lei (salariul de bază – 2.417 lei plus sporuri în valoare de 2.900 lei).

Un medic primar pneumolog (sunt doi încadraţi şi un post vacant) are 9.864 de lei brut (salariul de bază fiind 4.484 lei şi 5.381 lei, sporurile). Un asistent medical principal are 2.505 de lei brut salariul de bază, la care se adaugă sporurile ce însumează 3.006 lei, reieşind un venit salarial lunar de 5.511 lei, dar cel mai mic salariu de asistent medical este de 5.249 de lei brut. Inspectorul de resurse umane are un salariu ceva mai mic – 4.019 lei (1.827 de lei salariul de bază şi 2.192 de lei sporurile) decât şoferul de autosanitară – 4.191 de lei (salariul fiind de 1.905 lei, iar sporurile însumând 2.286 lei).
Cel mai mic salariu din UAMSP este cel de îngrijitoare şi de spălătoreasă – 3.698 de lei brut (1.681 de lei – salariul şi 2.017 – sporuri). O infirmieră câştigă 3.753 de lei brut (salariul de bază fiind 1.706 lei şi sporurile – 2.047 de lei). „De fapt, se poate ajunge ca şi netul să se apropie de suma asta prin sporurile de noapte şi orele lucrate în schimbul normal din zile nelucrătoare, în week-end sau în zile de sărbători legale, fiind calculat proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii în fiecare lună”, a precizat managerul.
Unitatea are 77 de posturi în organigramă, din care 29,5 sunt vacante.

Vicepreşedintele CJ Adrian Gabor (video) a salutat faptul că, datorită Comisiei de Sănătate, s-a ajuns la clarificarea situaţiei, prin obţinerea avizelor necesare, şi s-au aprobat organigrama şi statul de funcţii: „S-au votat acele salarii, care s-au majorat la nivel naţional în toate unităţile medico-sanitare. Ei beneficiază şi de acele sporuri, este dreptul lor, sunt într-adevăr salarii mari astăzi în România, mi s-a părut şi mie, 5.600 salariul şi 6.000 de lei sporuri, dar vreau să le atrag atenţia managerilor de instituţii publice că asta atrage şi responsabilitate asupra lor şi de banii aceştia trebuie să muncească serios în folosul beneficiarilor, al cetăţenilor, la urma urmei”.

În litigiu cu Camera de Conturi Braşov

Pe de altă parte, UAMSP apare în raportul de control privind activitatea Consiliului Judeţean de până la 31 decembrie 2015, efectuat de Camera de Conturi Braşov, care a scos la iveală, pe lângă câteva neconcordanţe mărunte, şi unele nereguli mai serioase ce ar fi creat prejudicii.
Cele mai multe abateri par a se fi înregistrat, conform celor de la Camera de Conturi, la unitatea din Sânpetru, aflată în subordinea CJ Brașov, în ceea ce privește încheierea a nouă contracte de achiziții publice, servicii şi bunuri. Inspectorii susțin că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește achizițiile publice, impunând ca măsură stabilirea prejudiciului și recuperarea sa, fiind vorba inclusiv de modul defectuos de atribuire a unor echipamente medicale, dar și de acordarea ilegală a unor sporuri. „Acel raport a fost contestat, prin intermediul CJ, fiindcă noi suntem ordinator terţiar de credite, odată cu contestaţia depusă şi în ceea ce priveşte constatările referitoare la pista Aeroportului. Ce au scris cei de la Camera de Conturi în raport este cel puţin ciudat, să nu zic altfel. Direcţia de Sănătate Publică a zis că trebuie să avem concentrator de oxigem, defibrilator şi EKG. Noi le-am luat în custodie cu plata lunară, astfel că la finele anului 2015 au intra în proprietatea noastră. Ni s-a reproşat că nu le-am trecut pe lista de investiţii. După ce le-am plătit, le-am înscris în inventar, sunt acolo, nu a plecat nimeni cu ele acasă. Şi în privinţa unor lucrări sunt dispute. Am reparat nişte trepte că erau degradate, a venit inspectorul cu rigla şi nu ar fi ieşit la măsurătoare. Aşteptăm acum rezultatul contestaţiei”, ne-a declarat Laura Bratosin.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Salarii de 1.000 de euro în medie la Unitatea Medico-Socială TBC de la Sânpetru

BRAŞOV. Ce a găsit Camera de Conturi la Consiliul Judeţean

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare