Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Să fim sănătoși, că bani de analize medicale gratuite nu mai sunt!

 

De la 1 iulie, printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aplicabilitatea Normelor metodologice pentru Contractul-cadru în baza căruia sunt acordate serviciile medicale asiguraţilor în acest a a fost prelungită până la 31 decembrie 2019, fiind introduse și câteva noutăți. Având în vedere acest lucru, Casa de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Braşov a încheiat, la finele lunii iunie, acte adiţionale la contractele aflate în derulare pentru furnizarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, ce sunt valabile până în 31 iulie.

În același timp, „procesul de contractare pentru perioada august 2019 – decembrie 2019,  pentru toţi furnizorii de servicii medicale pe toate domeniile de asistenţă medicală, se desfăşoară în luna iulie 2019.  Procesul de contractare se va desfăşura astfel: pentru furnizorii care au în derulare contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări de sănătate până la data de 31 iulie, relaţiile contractuale se continuă prin încheiere de acte adiţionale cu valabilitate până la data de 31 decembrie. Pentru furnizorii noi care nu se află în relaţie contractuală cu CASJ (…) se încheie contracte cu valabilitate până la 31 decembrie 2019”, se arată pe site-ul CASJ Braşov.

Numai că banii alocați acestei luni sunt „mâncați” deja. Cei care au așteptat cu nerăbdare să treacă luna iunie pentru a putea face analize medicale și investigații imagistice (CT, RMN sau un banal ecograf) ori pentru a ajunge la un medic specialist au aflat că mai au de așteptat încă o lună, pe puțin. Asta, dacă sănătatea le permite, iar dacă nu, trebuie să scoată bani din buzunar. „Știe cineva unde mai sunt fonduri pentru analize compensate pentru luna iulie? Am încercat deja la patru laboratoare”. „Unde mai găsesc să fac o ecografie compensată?”. Sunt întrebări puse de brașoveni pe Facebook, chiar din 2 iulie, deși acestea apar frecvent după jumătatea fiecărei luni. Problema este veche de când e sistemul de asigurări sociale de sănătate, adică de 20 de ani. Inițial, plafoanele de fonduri pentru medicamente compensate și gratuite au dat mulți ani bătăi de cap bolnavilor și farmaciștilor, apoi au intrat în horă și consultațiile la specialiști și, mai ales analizele medicale.

De la CASJ obții doar informații, fără folos

Acum câteva luni, reprezentanţii CASJ îi sfătuiau pe braşoveni să consulte pagina de internet a CAS –  www.casbv.ro sau să sune direct la instituţie. Astfel, braşovenii trebuie să acceseze, în partea dreaptă a paginii – „Raportări furnizori online” şi mai apoi „Raportare paraclinic”, unde sunt afişate toate spitalele şi laboratoarele unde se pot face analizele medicale decontate de CASJ. Raportările sunt la zi şi sunt precizate informaţii legate de tipul de servicii (laborator, imagistică, fondurile contractate, câţi bani au mai rămas, câte cazuri sunt programate etc. Există, însă şi situaţii în care fondurile care apar disponibile să fie totuşi rezervate pentru solicitări de analize care au fost făcute anterior, au mai spus reprezentanţii CASJ. „Se pot cere informaţii la telefoanele Casei”, a precizat Ancuţa Daisa, director relaţii contractuale CASJ Braşov. Pe de altă parte, „asiguraţii trebuie să ştie că în situaţia în care există servicii medicale de urgenţă pe bilet, acestea se onorează”, a mai spus Daisa (video). Am parcurs și noi pașii aceștia cu verificarea online, dar când suni la fiecare furnizor (laborator), răspunsul este invariabil: „Nu mai avem fonduri, luna aceasta. Reveniți pe 1 august cu un telefon”. Dacă insiști, spunând că pe site-ul CASJ apare că ar mai avea, vine al doilea răspuns STAS: „Sunt cazuri programate deja”.Am sunat și m-au pus pe lista de așteptare,  iar dacă mă răzgândesc mă costă 300 lei cu banii jos… Iar eu acum vin cu o întrebare: unde se duc banii opriți pentru CAS (nota red.- e CASS, contribuția de asigurări sociale de sănătate)? De unde să știi că te îmbolnăvești luna asta, iar tu trebuie să aștepți să faci o radiografie și o ecografie peste 2-3 luni sau dacă e super urgent nu te mai uiți la bani, dar luna ce vine n-ai ce mânca?!”, s-a revoltat o brașoveancă.

Și atunci nu mai miră pe nimeni că serviciile de urgență sunt suprasolicitate, nu doar de cei cărora le e lene să meargă la medicul de familie ori merg la UPU pentru o bătătură, ci și de oamenii disperați, care știu că e singura șansă să facă investigații complete și să afle rapid un diagnostic și ce tratament au de făcut.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare