Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „Coproprietarii” spitalelor lasă unitățile sanitare fără bani europeni

 

Accesarea unor bani europeni pentru spitalele din Braşov este blocată de problemele nerezolvate cu proprietarii de terenuri care au revendicat „bucăţele” din terenurile pe care sunt unităţile sanitare.

Axa 8 a Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 este principala oportunitate pe care o au unităţile sanitare în vederea derulării de lucrări de modernizare, extindere sau dotare cu echipamente. Există însă şi unele condiţii, iar una dintre acestea este situaţia juridică a imobilelor pentru care se depun proiecte, iar la acest capitol Braşovul este deficitar. După cum a precizat recent preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video), atât la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cât şi la cel de Copii, există câte o porţiune din teren care a fost retrocedată, iar în vederea depunerii unor proiecte europene este necesară clarificarea acestor litigii.
„Rezolvarea acestor situaţii s-ar fi putut face şi până acum, deoarece proprietarii au toate drepturile să fie despăgubiţi. Dar sunt trimiși la Fondul Proprietatea, unii au deschis procese. Din păcate, această problemă de ordin patrimonial nu a fost rezolvată, iar acum facem eforturi destul de mari pentru a rezolva aceste probleme cadastrale pentru a putea accesa finanţări nerambursabile pentru diverse proiecte în aceste unităţi sanitare”, a explicat Adrian Veştea.
Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, deşi are toată documentaţia tehnică pusă la punct, nu poate depune proiectul pe POR pentru eficientizarea energetică a clădirii, deoarece o bucată din terenul care se află sub ambulator este revendicată. Şi în cazul proiectului de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean este o problemă, deoarece o porţiune de teren este revendicată.
„Din cauza acestor revendicări care nu au fost soluţionate până acum, intrăm într-un blocaj în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Acum lucrăm la proiecte şi încercăm să facem lumină din punct de vedere cadastral, pentru că este foarte important să rezolvăm mai întâi problemele patrimoniale, aşa cum de altfel am făcut şi în calitate de primar al Râşnovului. Şi acolo am fost nevoiţi să cumpărăm de la proprietari şcoli, grădiniţe, dar şi casa de cultură, însă apoi nu am mai avut alte impedimente şi am putut accesa şi bani europeni pentru modernizarea unora dintre clădiri”, a precizat preşedintele CJ Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare