Expres

Un nou soft gratuit a fost creat pentru victimele atacurilor informatice

 

Poliția Română a pus bazele unui nou soft, pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume – GrandCrab.
Softul a fost creat în urma colaborării Poliției cu o companie din domeniul IT, dar investigațiile au fost făcute în colabare cu instituții internaționale.
Softul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul No More Ransom și de pe pagina Bitdefender Labs.
GrandCrab este virusul informatic care se distribuie prin diverse metode (mail-uri de tip spam și campanii de malware) și care, odată accesat, criptează toate fișierele. Ulterior, pe ecranul calculatorului apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/datelor/fișierelor pierdute.
„Versiunea ransomware GrandCrab a fost extrem de activă în ultimul an și a operat folosind un model de multiplicare ce a permis înregistrarea unui număr mare de victime. Astfel, dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesați să îl răspândească, cerând, în schimb, un anumit procent din încasări. Plățile cerute drept răscumpărare începeau de la 600 de dolari pentru un calculator personal și ajungeau până la 700.000 de dolari pentru companii, în funcție de cât de importante erau datele criptate”, au explicat reprezentanții Poliției Române.

Luptă continuă cu infractori care au făcut peste un milion de victime

În lupta cu infractorii informatici, autoritățile au făcut publice în trecut, și alte softuri de decriptare, dar dezvoltatorii GandCrab își diversifică permanent metodele și dezvoltă, constant, noi versiuni.
Până în prezent, GandCrab a făcut peste 1 milion de victime în întreaga lume, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de aproape 400.000 de utilizatori.
Întreaga activitate de cooperare investigativă internațională s-a făcut prin intermediul proiectului EMPACT,
Cetățenii sunt sfătuiți să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite accesarea de linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate. Persoanele care devin victime ale infractorilor informatici sunt sfătuiți să nu plătească atacatorilor taxele de decriptare solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise și să se adreseze organelor de poliție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare