Expres

Situația mirosurilor insuportabile din Brașov / Primarul le-a cerut instituțiilor abilitate să intervină de urgență

Situația mirosurilor insuportabile din Brașov.

Laboratorul mobil amplasat în cartierul Triaj a măsurat 14 depășiri ale limitelor maxime pentru hidrogenul sulfurat în 5 din cele 7 zile monitorizate – Detalii, AICI și AICI.

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi primul raport al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) cu privire la poluarea aerului din zona cartierului Triaj.

Situația mirosurilor insuportabile din Brașov

,,Așteptam aceste date, și ca acest laborator să fie funcțional, încă din perioada 2019-2020, când l-am solicitat Ministerului Mediului. Avem acest laborator acum, care nu face decât să confirme ceea ce știam deja. Mirosul este provocat de hidrogenul sulfurat, hidrogen sulfurat asupra căruia autoritățile de mediu încă se întreabă care ar fi cauza, care ar fi sursa. Dar există, de asemenea, un răspuns oficial al Ministerului Mediului care indică drept sursa cea mai probabilă depozitul de deșeuri de la FIN-ECO”, a declarat primarul Allen Coliban, conform BrașovCity.ro.

„Impactul asupra sănătății pe care îl are hidrogenul sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, amețeli, iritații ale tractului respirator. Toate aceste lucruri ar trebui să îngrijoreze și să alarmeze Direcția de Sănătate Publică și, totodată, să conteste studiile de impact asupra sănătății pe care operatorul le-a furnizat, în cadrul procesului de autorizare”, a mai spus edilul Brașovului.

Primarul le-a cerut instituțiilor abilitate să intervină de urgență

În această situație, primarul Allen Coliban a cerut instituțiilor abilitate, respectiv Garda de Mediu – instituția care are dreptul de control și sancțiune, Agenția pentru Protecția Mediului – instituția care are atribuții de autorizare și monitorizare, dar și Direcția de Sănătate Publică – care are atribuții în protejarea sănătății cetățenilor, să intervină de urgență pentru a proteja brașovenii.

„Ce vom face pe mai departe? În primul rând, noi reprezentăm interesele brașovenilor în acest proces, neavând rol nici de autoritate de autorizare, nici de control. Groapa este pe teritoriul orașului Săcele. Pe de altă parte, luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor, inclusiv în instanță, făcută de cetățeni, ca intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român, care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani. Vorbim despre o întârziere în aplicarea normelor care țin de închiderea conformă a celulelor care deja sunt pline, în cazul de față, celula numărul 3. Este o situație pe care o resimțim și am resimțit-o puternic în perioada 2018-2020, când nu erau închise celulele 1 și 2. După ce au fost închise, s-a constatat o diminuare a efectului perceput de populație. La ora actuală, celula numărul 3 este de un an și nouă luni plină și neînchisă, cum ar fi trebuit să fie. Aceste demersuri le continuăm și în partea inițiativelor oficiale”, a mai precizat primarul Brașovului.

Punctul de vedere al FIN-ECO îl puteți citi AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button