Expres

Se știe doar a ce pute în Brașov. Sursa poluării urmează a fi căutată

Se știe doar a ce pute în Brașov. Sursa poluării urmează a fi căutată.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a convocat astăzi o întâlnire de lucru pe tema calității aerului din municipiul Brașov. La întâlnire au fost prezenți primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu (CJ – GNM) și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov.
În cadrul întâlnirii, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, a prezentat un raport de monitorizare a calității aerului cu laboratorul mobil amplasat pe strada Filiași din municipiul Brașov. Monitorizarea a început în data de 7 septembrie și se desfășoară în continuare – Detalii, AICI.
În baza datelor obținute de analizoarele din dotarea laboratorului mobil, situația poluării în zona monitorizată se caracterizează prin:

  • încadrarea tuturor valorilor medii orare mult sub valoarea limită pentru dioxid de azot (NO2), conform Legii nr. 104/2011;
  • încadrarea tuturor valorilor medii zilnice mult sub valoarea limită pentru dioxid de sulf (SO2), conform Legii nr. 104/2011;
  • încadrarea tuturor valorilor medii zilnice mult sub valoarea limită pentru pulberile în suspensie PM 10, conform Legii nr. 104/2011;
  • încadrarea tuturor valorilor medii la 30 de minute sub concentrațiile maxime admisibile pentru amoniac (NH3), conform STAS 12574/87;
  • depășirea valorilor medii la 30 de minute în 14 rânduri pentru hidrogen sulfurat (H2S), conform STAS 12574/87, în următoarele zile și intervale orare: 8.09.2023, orele 08:30-10:00; 9.09.2023, orele 3:30-5:30; 10.09.2023, orele 5:30-6:00; 13.09.2023, ora 20:00; 14.09.2023, orele 2:00-3:00 și 8:30.

„În general, în această perioadă a fost cer senin, fără precipitații atmosferice, viteza vântului fiind mică (sub 1 m/s – calm atmosferic), condiții meteorologice care nu au determinat dispersia poluanților în aerul ambiental. Nu s-au înregistrat fenomene de ceață sau inversiune termică”, menționează raportul.
De asemenea, documentul precizează că „evaluarea calității aerului este făcută doar pentru intervalele de monitorizare, în condițiile meteo și de dispersie existente în momentul efectuării măsurătorilor. Concluziile nu trebuie extinse pentru alte intervale orare/sezoane/condiții meteo”.
În acest context, prefectul a anunțat că va constitui o comisie care să identifice poluatorul.
„Este bine că acest raport conține date certe de la care să pornim. În cel mai scurt timp voi emite un ordin de prefect pentru constituirea unei comisii mixte din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, înclusiv ai Primăriei municipiului Brașov. Comisia va avea misiunea de a identifica în mod oficial poluatorul sau poluatorii, în baza datelor oferite de laboratorul mobil. După ce vom afla poluatorul sau poluatorii vom acționa pentru a determina reducerea nivelului de poluare și, evident, a disconfortului olfactiv generat de poluarea cu hidrogen sulfurat. Avem un precedent în care, prin dialog stăruitor și cu argumente viabile, am reușit să determinăm compania DS Smith Paper să investească pentru reducerea semnificativă a disconfortului olfactiv în orașul Zărnești și sunt încrezător că vom putea ajunge la o soluție și în acest caz din municipiul Brașov”, a declarat Mihai Cătălin Văsii (video).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button