Expres

Sărbătoarea Junilor vine cu noutăți în 2023

Sărbătoarea Junilor vine cu noutăți în 2023. Tradiționala sărbătoare a Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, din Duminica Tomii (la o săptămână după Înviere, adică în 23 aprilie, în 2023), e precedată și însoțită, anul acesta, de trei târguri, toate organizate în Piața Sfatului. De asemenea, revin și spectacolele folclorice pe scena din Piața Sfatului.
Și nu sunt singurele noutăți, după cum spune primarul Allen Coliban, pe pagina sa oficială de Facebook. „Suntem în plină Săptămână Luminată a evenimentelor Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Tradițiile junilor sunt păstrate cu sfințenie la Brașov. Pentru brașoveni și pentru turiști, Duminica Tomii (23 aprilie) este un moment important în calendarul tradițiilor anuale. Este ziua când are loc «Coborârea Junilor în Cetate», cunoscută tuturor drept Parada Junilor. An de an, zeci de mii de brașoveni și turiști asistă la una dintre cele mai spectaculoase tradiții din România. «La masă cu Junii» este noutatea de anul acesta, aflată la prima ediție: o masă a comunității, la Pietrele lui Solomon”.
Primarul a prezentat și cronologia evenimentelor de duminică:
Duminică, 23 aprilie, ora 11.00, Piața Unirii – Încolonarea grupurilor și începerea paradei. Traseul paradei: Piața Unirii – Str. Constantin Brâncoveanu – Str. Mureșenilor – Bdul. Eroilor – Str. Republicii – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birț – Str. Podul Crețului – Pietrele lui Solomon
Duminică, 23 aprilie, ora 12.00, Piața Sfatului – Prezentarea fiecărui grup de juni (nota red. – o altă noutate)
Duminică, 23 aprilie, ora 14.00, Pietrele lui Solomon – „La masă cu Junii”

Târgurile se deschid vineri

Sărbătoarea Junilor vine cu noutăți în 2023. Evenimentele din Piața Sfatului încep vineri, de la 10 dimineața și se încheie duminică seara. Brașovenii și turiștii vor putea lua parte la târguri meșteșugărești, la un festival culinar al producătorilor locali, iar pe scena din Piața Sfatului vor susține recitaluri mai multe ansambluri folclorice.
„Cu ocazia Sărbătorii Junilor vor fi 36 de standuri în Piața Sfatului, dintre care 18 vor fi doar cu meșteșugari și artiști populari. Vor fi prezente icoane pe sticlă, pictură pe lemn, sculptură în lemn, ceramică, ouă încondeiate, costume populare. Va fi un cort special amenajat, un cort roșu unde se vor ține rând pe rând ateliere”, a explicat Cornel Sculean, președintele Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov, la Radio România Brașov FM.
Tot în Piața Sfatului vor fi, pe parcursul celor trei zile, 15 corturi cu alimente și băuturi tradiționale de la producători doar din județul Brașov.
„Avem specialitățile de brânzeturi și mezeluri și preparate din carne tradiționale din zona Brașovului, din zona Branului. Mai mulți producători, fiecare cu rețetele lui, specifice de patiserie, brutărie, pâine cu maia, pâine tradițională de Viscri. Dar avem și cozonaci și dulciuri și prăjituri o să fie. Avem o pălincărie faimoasă, premiată în grupul nostru. Avem și producători foarte faini de usturoi și produse din usturoi, deci fac de toate din usturoi”, a detaliat Monica Engber, președintele Asociației Produs în Brașov, pentru sursa citată.

Spectacole folclorice

Sărbătoarea Junilor vine cu noutăți în 2023. Duminică, la amiază, pe scena din Piața Sfatului sunt programate mai multe concerte folclorice.
„Un regal folcloric, în premieră după câțiva ani când acest spectacol a lipsit. După Parada Junilor, așa cum se obișnuia pe vremuri, va fi orchestra Plaiuri Transilvane. Dirijată de profesorul Liviu Ioan Iosif care va acompania soliștii, mari nume ale folclorului vocal românesc, Tudor Furdui Iancu, Sava Negrean Brudașcu și Aurel Tămaș. Vom avea grupul Zestrea Săceleană, Ansamblul folcloric Măgura Codlea, Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței și Ansamblul Centrului Cultural Reduta”, a declarat Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta, pentru aceeași sursă.
Accesul la evenimentele din Piața Sfatului, care sunt organizate de Primăria Brașov și Centrul Cultural Reduta, este liberă.
Punctul culminat va fi celebra Paradă a Junilor, urmată de un târg tradițional organizat la Pietrele lui Solomon.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
6 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Chiar, doar ca fapt divers, redușii de pluseriști nu mai cer dovada că șeptelul este injectat pentru a putea merge la târg? N-ar mai avea zile. Bine că vom scăpa de ei după alegeri.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
1 an în urmă

Latraul tot latrau. Nu mai este nevoie de certificat. Putin, stapanul ala al tau, nu iti da alt subiect de latrat? Tot cu ciorbe de astea expirate si reincalzite te trateaza? Ori, asa cum e armata lui de asasini, hoti… Citeşte mai mult »

1 an în urmă

[…] Tineri vă invită la un obicei spectaculos. „Aruncatu-n ţol”, unul dintre ritualurile Junilor din perioada Săptămânii Luminate, la origini un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori, va avea loc […]

1 an în urmă

[…] Primăverii prefațează parada Junilor. După cum am anunțat deja aici, în acest an, tradiționala sărbătoare a Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi ce […]

1 an în urmă

[…] orele 10.30 și 12.00, spectacolul cu piesa „Capra cu trei iezi”▪ orele 11.00-13.00, Parada Junilor pe traseul Piața Unirii – Str. Constantin Brâncoveanu – Str. Mureșenilor – […]

1 an în urmă

[…] mari ale folclorului, pe scena din Piața Sfatului. După cum v-am informat deja aici, Parada Junilor din acest an este completată de o serie de evenimente organizate de […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare