Expres

REACȚII. Ministrul Educaţiei: „Am spus «Nu»”desființării inspectoratelor școlare”

 

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege – iniţiativă a deputatului Cornel Comşa – care stabileşte desfiinţarea inspectoratelor şcolare (IŞJ) şi preluarea atribuţiilor de către Ministerul Educaţiei şi de autorităţile administraţiei publice locale. Pentru a intra în vigoare, propunerea are nevoie de votul senatorilor.

Citiți și:

BRAŞOV. Dispar inspectoratele şcolare judeţene?

Comisiile de învăţământ şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat raport de respingere, însă, la votul din plen, din decembrie 2015, nu a fost întrunită majoritatea calificată pentru respingere. Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa plenului a doua oară, având termen de dezbatere şi vot final data de 4 februarie 2016. Astfel, proiectul a fost adoptat tacit şi va merge la Senat.

„Una dintre cele mai mari prostii pe care le-am auzit”

Ministrul Educaţiei Naţionale Adrian Curaj – (foto) a declarat ieri, la Oradea, că a dat aviz negativ proiectului de lege privind desfiinţarea inspectoratelor şcolare. „Poziţia Ministerului Educaţiei a fost «Nu». Am dat aviz negativ iniţiativei, foarte clar. Nu, adică să nu se desfiinţeze. Şi voi face tot ce ţine de mine ca acest «nu» să îl susţin şi îl voi susţine astfel încât să îşi facă efectul”, a spus, într-o conferinţă de presă, Adrian Curaj, potrivit Agerpres. Ministrul Educaţiei a motivat acest aviz negativ afirmând că, în opinia sa, „descentralizarea este esenţială” şi că „prea multă centralizare nu este potrivită”. „Suntem într-un moment în care discutăm la nivel de România de întărirea capacităţii administrative. Avem o strategie de întărire a capacităţii administrative, un program inclusiv cu fonduri europene, cu un buget de două ori mai mare decât ce a avut programul anterior, şi va trebui să lucrăm foarte mult în întărirea capacităţii administrative a instituţiilor publice, care reprezintă Statul Român. Şi aici trebuie să fim conştienţi că trebuie permanent să investim în simplificarea administrativă, în mai bune proceduri. Eu sunt pentru descentralizare şi am încredere că vom putea împreună să consolidăm ce s-a făcut bun, să corectăm unde au fost probleme”, a subliniat ministrul Adrian Curaj.

Fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu declara pentru „Adevărul”, în octombrie 2015, că este împotriva ideii încă de când proiectul urma să fie dezbătut în Parlament: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare este, în opinia mea, una dintre cele mai mari prostii pe care le-am auzit de când răspund de portofoliul Educaţiei”.

„Instituţii toxice, comuniste şi corupte”

Pe de altă parte, expertul Marian Staş susţinea în totalitate descentralizarea sistemului de învăţământ şi consideră că principala piedică este reprezentată chiar de aceste inspectorate şcolare, care sunt nişte „instituţii toxice, comuniste şi corupte”. „Susţin fără rezerve inspecţia şcolară şi instituţională în învăţământul preuniversitar din România, ca pe un instrument managerial încă deosebit de necesar dezvoltării şi consolidării calităţii educaţiei; şi susţin, tot fără rezerve, schimbarea paradigmei sale instituţionale prin crearea unei pieţe deschise şi sănătoase a furnizorilor de inspecţie şcolară şi instituţională, independente de Ministerul Educaţiei”, a scris într-un editorial expertul şi bloggerul publicaţiei amintite, Marian Staş.

„Proiect născut «mort»”

Într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” semnat de preşedintele Marius Nistor, organizaţia anunţă că „a luat act, cu stupoare, de o iniţiativă legislativă a unui deputat care, sub umbrela deosebit de generoasă a ideii de «descentralizare a sistemului de învăţământ», vine cu o serie de propuneri de modificare a Legii Educaţiei Naţionale (…), dar singura măsură pe care o comentează este desfiinţarea inspectoratelor şcolare, semn că acesta este, de fapt, mobilul principal al acţiunii sale”.

Sindicaliştii subliniază că deputatul iniţiator nu este membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi „nimic din CV-ul său nu îl recomandă ca fiind un specialist în ştiinţele educaţiei”. Ei remarcă faptul că, în expunerea de motive, iniţiatorul, alături de alţi câţiva semnatari, consideră propunerea ca fiind fundamentată pe o nevoie socială, „deşi aşa-zisa nevoie este argumentată prin citarea unui articol al unei profesoare de limbă engleză, publicat pe un site aproape necunoscut, precum şi a unui punct de vedere exprimat, în anul 2014, de un jurnalist, pe un blog susţinut de un cotidian naţional”. Iar descentralizarea propusă de semnatari se rezumă la preluarea responsabilităţii inspecţiei şcolare de către ARACIP, care ar urma să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară”. „Practic, descentralizarea se reduce la o …altă centralizare!”, spun sindicaliştii.

Aceştia mai remarcă lipsa de dezbatere cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi cu partenerii sociali, ca şi respingerea, prin aviz negativ şi vot împotrivă, de către toate forurile abilitate.

„Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră acest proiect de lege o aberaţie, născut „mort” numai pentru a justifica activitatea câtorva deputaţi din Parlamentul României. Atragem atenţia că subiectul descentralizării învăţământului de stat este o necesitate care trebuie tratată cu foarte mare atenţie şi obiectivitate, de către adevărați specialişti şi cu consultarea largă a partenerilor sociali; altfel, riscăm să înlocuim o realitate defectă cu o alta, la fel de păguboasă, iar problemele reale ale educaţiei din România – politizare, superficialitate, subfinanţare etc. – să nu-şi găsească rezolvarea. În aceste condiţii, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită Senatului României, în calitate de cameră decizională, să respingă respectivul proiect de lege”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare