Expres

Racla cu veșmintele Sfintei Parascheva, la Brașov

Racla cu veșmintele Sfintei Parascheva, la Brașov. Este vorba doar de un popas, în drumul spre Bulgaria, la catedrala din Veliko Târnovo.
Adusă de la Catedrala Mitropolitană din Iași, racla cu veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi așezată în Biserica „Schimbarea la Față” (de la Micșunica).
În 7 septembrie, veșmintele vor fi duse de o delegație a Federației Transportatorilor și Serviciilor Publice România către Bulgaria și din 8 septembrie vor rămâne pentru totdeauna în Catedrala de la Veliko Târnovo, după o ceremonie religioasă și diplomatică.

La Iași, din 14 octombrie 1641

Sfânta Cuvioasă Paraschiva (Parascheva) s-a născut în satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, şi a trăit pe vremea marii schisme (a despărţirii Bisericii de la Roma de Biserica Ortodoxă, 1054). Tradiţia bisericească menţionează faptul că Sf. Paraschiva fost crescută de părinţii ei în teama de Dumnezeu şi în deprinderea rugăciunii, a postului şi a milosteniei, a faptelor bune creştineşti. După câţiva ani şi-a părăsit părinţii, dorindu-şi să se retragă „în adâncul pustiei”. S-a reîntors apoi în locurile natale, împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi şi-a dat sufletul la doar 27 de ani, iar trupul ei a fost îngropat lângă biserică. După mulţi ani, trupul neputrezit al Cuvioasei a fost descoperit, iar din Biserica Sfinţii Apostoli din Epivat, acestea au fost luate de împăratul Asan al românilor şi bulgarilor şi au fost aşezate mai întâi la Târnovo (1238), apoi strămutate la Vidin (1393) şi Belgrad (1398) şi mai apoi aduse la Constantinopol, în Biserica Patriarhiei.
Sfintele ei moaşte, făcătoare de minuni, au fost aduse în Moldova, la Iaşi, la 14 octombrie 1641, prin străduinţa domnitorului Vasile Lupu, şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Trei Ierarhi.
Astăzi, racla cu moaştele Sf. Paraschiva se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Veșmintele sunt schimbate de cinci ori pe an

Potrivit doxologia.ro, moaştele Sfintei Parascheva sunt înfăşurate în trei rânduri de ma­teriale speciale, fiecare dintre ele sigilate. Sigiliile speciale sunt, în ordinea lor, puse în veacul al XVII-lea, în veacul al XIX-lea şi ultimul în zilele noastre. Veşmintele sunt croite dintr-un material special sau din catifea brodată. Ele au forma unei cruci, lungă de 2,50 m şi lată de un metru, lungimea braţelor fiind de 1,50 m. În  mijlocul crucii, în dreptul mâinilor Sfintei, veşmântul are cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP). De cele mai multe ori, aceste veşminte sunt făcute la comandă şi sunt lucrate în ateliere bisericeşti specializate.
Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câţiva dintre preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Pe toată durata desfăşurării acestui ritual, biserica este în­chisă şi nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deose­bit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22.00.
Veşmintele sunt ofe­rite ca mângâiere creştinilor din parohiile diferitelor regiuni ale ţării, dar şi unor biserici din străinătate, cum e cazul acum.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare