Expres

Protecția Consumatorilor a oprit definitiv de la vânzare aproape 30.000 de litri de băuturi răcoritoare improprii consumului

 

Comisarii Protecției Consumatorilor au oprit definitiv de la comercializare aproape 30.000 de litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe, în valoare de aproximativ 43.000 de lei, după ce s-a constatat că erau improprii consumului, din cauza faptului că erau expirate sau fuseseră ținute în condiții improprii.

De asemenea, au oprit temporar de la vânzare 31.767 litri de băuturi nonalcoolice, până la remedierea neconformităților constatate. Acestea sunt rezultatele unei acțiuni la nivel național, desfășurate în perioada 29 iulie – 9 august.

Potrivit bilanțului făcut public de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost controlați 682 operatori economici (distribuitori, magazine, benzinării și producători), iar la 425 au fost găsite deficiențe.
În total, comisarii au verificat 652.610 litri de băuturi nonalcoolice.
Comisarii ANPC au aplicat 221 de avertismente și 242 amenzi în valoare de 1.012.800 lei.

Printre altele, echipele de control au găsit produse expirate sau ținute în bătaia soarelui ori în alte condiții improprii, probleme de etichetare, lipsa înscrierii termenului „cu îndulcitori” deși aceștia erau menționați în lista ingredientelor, Llipsa înscrierii pe etichete a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranților, lipsa declarației nutriționale, etc..

De asemenea, au fost descoperite practici comerciale înșelătoare: diferențe de preț între raft și casa de marcat, vânzarea de produse la pachet promoțional fără a exista produsul individual pentru compararea prețurilor, comercializarea produselor cu denumiri diferite la raft față de ceea ce este înscris pe etichetă, lipsa produselor promoționale înscrise pe unele ambalaje.

Brașovenii și nu numai sunt sfătuiți ca, la cumpărarea sucurilor și a altor băuturi răcoritoare, să acorde atenție asupra etanșeității recipientelor. În cazul în care ambalajul este bombat, înseamnă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este bun de consumat.

„Acordați atenție condițiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât și la domiciliu atunci când producătorul impune condiții în acest sens. În cazul sucurilor și nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele implică consumul lor într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise vor fi păstrare în condiții de refrigerare (în frigider, nu în congelator)”, au mai sfătuit reprezentanții ANPC.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare