Expres

Profesorul Vasile Oltean, onorat astăzi la Apollonia Hirscher

Profesorul Vasile Oltean, onorat astăzi la Apollonia Hirscher. Fostul director al Muzeului Prima Şcoală Românească din Șcheii Brașovului, preot prof. dr. dr. Vasile Oltean, primește astăzi titlul de cetățean de onoare al Brașovului. Inițiativa primarului Allen Coliban a fost aprobată de Consiliul Local la finele lunii februarie (detalii aici), iar astăzi are loc ceremonia oficială. Diploma îi va fi înmânată părintelui Vasile Oltean de către primar.

Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Apollonia Hirscher (fosta Bancă Săsească, de la intersecția străzilor Michael Weiss și Republicii – foto 2), în sala de la parter, accesul fiind liber pentru public.

Titlul de cetățean de onoare i-a fost acordat pentru activitatea sa de filolog, muzeograf, profesor și teolog. Preotul prof. dr. dr. (are două doctorate) Vasile Oltean a condus timp de aproape jumătate de secol Muzeul Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, pe care l-a dus la rang de complex muzeal. De aici și din arhivele Bisericii Sf. Nicolae din Șchei, în curtea căreia se află, a scos la iveală și a tradus zeci de mii de documente unice în lume. El și-a dedicat o bună parte din viață promovării muzeului, în care se află cea mai bogată colecție de documente vechi românești, peste 30.000, alături de 6.000 de cărți vechi. Cu ajutorul său, Muzeul Prima Școală Românească a devenit un important punct de atracție turistică pentru Brașov și a contribuit la dezvoltarea comunității culturale locale. Profesorul Vasile Oltean are o activitate impresionantă ca filolog, muzeograf, profesor și teolog, iar activitatea publicistică acoperă peste 1.000 de articole în reviste de specialitate și publicații din țară, studii, volume de cercetare axate mai ales pe tradițiile și limba românească din Șcheii Brașovului.

Programul evenimentului:

  • Ora 18.30: cuvânt de deschidere și acordarea diplomei de cetățean de onoare de către primarul municipiului Brașov, Allen Coliban;
  • Ora 18.40: cuvântare susținută de preotul Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului;
  • Ora 18.50: cuvântare susținută de preotul prof. dr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Prima Școală Românească;
  • Ora 19.00: cuvântare susținută de preotul prof. dr. Vasile Oltean;
  • Ora 19.30: moment muzical oferit de Opera Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
multumit
6 luni în urmă

O personalitate adevarata care merita sa ne inclinam in fata dumnealui.
Multi ani cu sanatate,domnulu Vasile Oltean !

6 luni în urmă

[…] stridente: „ca un grohăit”, „are un glas asurzitor şi zgomotos”. La rândul său, pr. prof. dr. dr. Vasile Oltean – fost director al Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, complex ce […]

5 luni în urmă

[…] Profesorul brașovean a participat la cursa de cross-country, unde a obținut locul 4 cu echipa României, fiind foarte aproape de podium. A devansat țări precum Ungaria, Portugalia ori Cehia. Cursa a fost câștigată de echipa țării gazdă. Pe podium… Citeşte mai mult »

Citeşte şi...
Close
Back to top button