Expres

Profesorul Vasile Oltean, propus pentru titlul de cetățean de onoare

Profesorul Vasile Oltean, propus pentru titlul de cetățean de onoare. Consiliul Local are astăzi, pe ordinea de zi, și un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al Brașovului preotului prof. dr. dr. Vasile Oltean. Cel cunoscut ca director, timp de aproape 50 de ani, al Muzeului „Prima Școală Românească”. Proiectul este inițiat de primarului Brașovului Allen Coliban, la solicitarea Muzeului „Casa Mureșenilor”, ținând cont de implicare activă a profesorului Oltean în comunitatea brașoveană, ca filolog, muzeograf, profesor și teolog.
Pr. prof. dr. Vasile Oltean a condus timp de aproape jumătate de secol muzeul „Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului”. Din arhiva muzeului, dar și una neștiută a Bisericii Sf. Nicolae, a scos la iveală și a tradus zeci de mii de documente unice în lume. El și-a dedicat o bună parte din viață promovării muzeului. Aici se află cea mai bogată colecție de documente vechi românești, peste 30.000, alături de 6.000 de cărți vechi. Prin contribuția profesorului Oltean. Cu ajutorul său, Muzeul Prima Școală Românească a devenit un important punct de atracție turistică pentru Brașov și a adus un aport important la dezvoltarea comunității culturale locale.
Profesorul Vasile Oltean are o activitatea impresionantă ca filolog, muzeograf, profesor și teolog. Activitatea publicistică acoperă peste 1.000 de articole în reviste de specialitate și publicații din țară, studii, volume de cercetare, axate mai ales pe tradițiile, limba și istoria din Șcheii Brașovului.
S-a născut la 22 martie 1948, în localitatea Deal, județul Alba. Este absolvent de studii universitare în filologie română, germanică și teologie, muzeograf, profesor și preot. Are două titluri de doctor, în lingvistică și teologie. Este membru fondator al „Despărțământului Cultural Astra Brașov” și membru al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat editorial în 1980 cu studiul „Întâia școală românească” și a publicat peste 30 de lucrări. A primit premiul „Mircea Florian” al Academiei Române în 2011 pentru lucrarea „Primul parimiar românesc”. Contribuțiile sale la promovarea istoriei și culturii românești în Brașov îl fac un model pentru noile generații.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
nemultumit
1 an în urmă

Aceasta Personalitate a culturii trebuia sa fie de mult Cetatean de onoare.Da’ nu mai era loc din cauza jughimelelor care isi doresc acest titlu pe care nu-l merita!

Remus
1 an în urmă

Tot respectul pentru domnul Vasile Oltean!

1 an în urmă

[…] primarului Allen Coliban a fost aprobată de Consiliul Local la finele lunii februarie (detalii aici), iar astăzi are loc ceremonia oficială. Diploma îi va fi înmânată părintelui Vasile Oltean […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare