Expres

Prima grevă generală în Educație din ultimii 18 ani

Prima grevă generală în Educație din ultimii 18 ani. Negocierile dintre liderii federațiilor sindicale și Guvern, purtate chiar duminică, au eșuat. Luni, 22 mai, peste 150.000 de cadre didactice și angajați din unități de învățământ (personal didactic auxiliar și personal nedidactic) vor întrerupe lucrul pe perioadă nedeterminată. În județul Brașov ar fi vorba de circa 5.000 de salariați, mai mult de 50% dintre angajați.
Acolo unde sunt și profesori/angajați, care nu aderă la greva generală, aceștia vor putea susține ore sau vor putea supraveghea copiii care sunt aduși la școală/grădiniță de către părinți. „Nu este vorba numai de profesorii braşoveni, este vorba de întreg personalul din învăţământ, colegi de predare nedidactic, auxiliar, toată lumea, conform referendumului, de luni, va intra în grevă generală. Sunt şi colegi care nu sunt pentru greva generală, iar aceştia trebuie să îşi continue activitatea, conform legii. Angajatul trebuie să fie prezent în incinta unităţii, fără a desfăşura activităţi le conform fişei postului”, a explicat liderul Sindicatului Spiru Haret Braşov, prof. Adrian Radu.
Problema mare este că nu toți dascălii au anunţat dacă vor participa sau nu la grevă. Vineri după-amiază nu toţi părinţii, ştiau dacă profesorii, învăţătorii sau educatorii copiilor lor vor ține cursurile sau nu, fiind discuții intense, nu neapărat edificatoare, în week-end pe grupurile de Whatsapp.

Comitete de grevă în toate școlile


Prima grevă generală în Educație din ultimii 18 ani. În fiecare școală va funcționa comitetul de grevă, format din liderul de sindicat și încă un salariat, sindicalist sau nu.

Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative. Care sunt atribuțiile:
– urmărește desfășurarea grevei;
– centralizează retragerile individuale ale membrilor de sindicat de la grevă (dacă este cazul), semnează de primire și le transmite angajatorului centralizate (directorul instituției/unității de învățământ), prin notificare;
– transmite și la Inspectoratul Teritorial de Muncă aceeași notificare;
– transmite organizației sindicale din care face parte copie după notificarea către unitate;
– stabilește, împreună cu angajatorul, măsurile pentru buna desfășurare a grevei, asigurând supravegherea patrimoniului și desfășurarea activității pentru cei care nu se afla în grevă (inclusiv în situația de excepție în care unii copii/elevi sunt prezenți, supravegherea acestora).
În perioada grevei angajaților participanți la protest li se suspendă contractul de muncă (la fel ca în cazul unui concediu medical). Dar perioada grevei se consideră vechime în muncă și nu afectează obținerea gradelor didactice pentru profesori.

Principalele revendicări ale sindicatelor

rima grevă generală în Educație din ultimii 18 ani. Principalele revendicări ale sindicatelor din învățământ pentru acțiunile revendicative din 2023:

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

„Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest. Nu este o perioadă – ei sunt cei care hotărăsc”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, la ieșirea de la negocierile cu premierul și mai mulți miniștri, plus Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunță edupedu.

Grevă de cinci săptămâni

Grevă a fost anunţată şi în nivelul universitar în ţară, de către sindicalişti, dar la Braşov, Universitatea Transilvania nu va participa la acţiunea revendicativă.

Ultima grevă generală a fost în 2005 și a avut o durată de circa trei săptămâni. Anterior, în 1999, a fost o grevă generală de o săptămână, în prag de examene naționale, la început de iunie. Și acum e o situație delicată: în mai puțin de o lună încep Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
În 2000, greva generală a durat cinci săptămâni, prinzând însă și o săptămână de vacanță.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

De ce nu au făcut grevă când a fost cu plandemia? Sau atunci era bine? Stăteai acasă pe salariul întreg. De ce nu faceau grevă când dădeau waxeri, analfabeți funcțional, peste 44%? Marș în sectorul privat cu greviștii ăștia, să… Citeşte mai mult »

1 an în urmă

[…] perioadei de înscriere la Bacalaureat și chiar și a cursurilor, dacă va fi cazul, din cauza grevei din sistem. Înscrierile la examenul de Bacalaureat 2023 au început luni și se vor desfășura […]

1 an în urmă

[…] șoferii RATBV protestează. Grevele organizate sau anunțate de sindicaliștii din Educație, Sănătate și Poliție și-au găsit ecou și în rândul șoferilor de troleibuze și autobuze […]

Back to top button