Expres

Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu greva generală

Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu greva generală

Sindicatele profesorilor ameninţă cu greva generală, ca reacţie la declaraţiile ministrului Ligia Deca de eliminare a salarizării din proiectul legii educaţiei. Într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” „îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia coaliţiei care guvernează România de a elimina din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar un articol pe care îl considerăm fundamental şi de care depinde evoluţia învăţământului românesc în următorii ani”.

Este vorba despre articolul potrivit căruia „În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

„Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariaţi cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată, scriu sindicatele.

Probleme salariale

FSLI şi FSE „Spiru Haret” îşi exprimă, de asemenea, nemulţumirea faţă de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerinţa fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017. Reamintim faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar.

Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu greva generală. Dacă nu se găsesc soluţii, sindicaliştii anunţă că acţiunile de protest vor începe cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie, apoi va fi un marş de protest în Bucureşti, în luna mai 2023, iar în final va fi declanşată greva generală în ultima decadă a lunii mai.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
26 zile în urmă

MARȘ ÎN SECTORUL PRIVAT CUI NU-I CONVINE!!! Să vadă cum se muncește pentru bani. Opt ore pe zi, uneori și sîmbetele, în unele locuri și noaptea. Să vadă ce vor păți ăia de dau rebut, adică waxeri, 45% din „producția”… Citeşte mai mult »

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
26 zile în urmă

Slugoiul putinist nu isi mai da like-uri, plusuri? Le-a redus putin personalul si nu se mai apreciaza intre ei, latraii putinisti? Sau fanii sai, asistatii sociali hauriti, nu mai au timp de online? Sunt mai preocupati de papaica si bauturica… Citeşte mai mult »

Willy
26 zile în urmă

Foarte bine! Ce treaba e aia sa te chinui cu un elev atatia ani pe bancila scolii si el sa isi faca la majorat cont pe Only F? Sau sa devina bombardier manelist al carui unic scop in viata esta… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
26 zile în urmă

No, stimați brașoveni, ați văzut în acțiune un rebut al dascălilor mioritici. Despre ce e vorba în articol și în comentariu și ce a „priceput” el.

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
26 zile în urmă

In schimb vedem zilnic un rebut putinist al sistemului de “invatamant” sovietic sau mai bine zis o eroare a unor cursuri de dresaj canin moscovit.

Back to top button