Expres

Papa emerit Benedict a plecat în veșnicie / Supranumit „Rotweillerul lui Dumnezeu”

Papa emerit Benedict a plecat în veșnicie. Papa emerit Benedict al XVI-lea a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, a anunțat Vaticanul, conform Reuters. Teologul german, a cărui demisie, în 2013, a luat lumea prin surprindere, a decedat în cursul dimineții. Trupul său neînsuflețit va fi depus luni în Bazilica Sfântul Petru, pentru ca oamenii să îi poată aduce un ultim omagiu.

Fostul Papă a murit sâmbătă la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, a anunțat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.
Miercuri, Papa Francisc a anunţat că predecesorul său este „grav bolnav” şi că se roagă pentru cel care a renunţat în 2013 la pontificat din motive de sănătate, luând întreaga lume prin surprindere.
Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care se deplasa în scaun cu rotile, dar continua să primească vizitatori.
Fotografiile de la ultima vizită primită au fost realizate pe 1 decembrie şi înfăţişează un bărbat fragil şi vizibil slăbit. În ultima înregistrare video difuzată de Vatican în august, Benedict al XVI-lea apare slăbit, poartă aparat auditiv, nu mai poate vorbi, dar privirea îi este în continuare vie.

Primul papă german din ultimii 1.000 de ani

Papa emerit Benedict al XVI-lea (Joseph Alois Ratzinger) s-a născut în 16 aprilie 1927, în Marktl am Inn, Bavaria, Germania. Anii adolescenţei i-a petrecut în Traunstein. A fost convocat în forţele auxiliare antiaeriene în ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
Cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales papă în 2005, la vârsta de 78 de ani, A fost unul dintre cei mai în vârstă prelați aleși în această funcție, scrie BBC. El a avut un pontificat scurt, de doar opt ani, și – lucru neobișnuit – a renunțat din proprie inițiativă la scaunul papal. Motivând că este prea bătrân pentru a mai face față îndatoririlor. Benedict al XVI-lea a fost primul papă care s-a retras din funcție în ultimii 600 de ani. A fost ales papă la 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică timp de 27 de ani. Benedict a fost primul papă german din ultimii 1.000 de ani. Cardinalii l-au ales din rândul lor, căutând continuitate şi ceea ce unul dintre ei a numit „o persoană de încredere”.

Joseph Ratzinger a predat teologia timp de 25 de ani în Germania, înainte de a fi numit arhiepiscop de Munchen. Timp de aproape alţi 25 de ani, în calitate de cardinal, Joseph Ratzinger a fost puternicul şef al biroului pentru doctrină al Vaticanului, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDF). Joseph a avut o tinerețe aspră, marcată de atitudinea regimului nazist din Germania față de Biserica Catolică. Credința și educația primită acasă l-au pregătit să față față acestor experiențe dure, se arată în biografia sa oficială, publicată de Vatican. El a văzut naziști bătându-l pe preotul paroh înainte de celebrarea slujbei. În timpul acestei perioade deosebit de dure, Joseph Ratzinger „a descoperit frumusețea și adevărul credinței în Cristos”, se mai arată în biografie.

Pontificat slăbit de scandaluri

Papa emerit Benedict a plecat în veșnicie. Acţiunile sale disciplinare, în calitate de șef al CDF, împotriva preoţilor din America Latină care promovau Teologia Eliberării, de influenţă marxistă, i-au adus porecla de „Rottweilerul lui Dumnezeu”, scrie Agerpres.
Un administrator slab care a recunoscut o „lipsă de hotărâre în guvernare şi în luarea deciziilor”, Benedict a avut un pontificat de opt ani marcat de paşi greşiţi şi de un scandal de scurgere de informaţii. Ca şef al Bisericii Catolice, a apărat o linie conservatoare, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia. El i-a iritat pe musulmani, sugerând că islamul este în mod inerent violent. I-a înfuriat pe evrei prin reabilitarea unui negaţionist al Holocaustului. A provocat consternare internaţională când a spus că utilizarea prezervativelor în lupta împotriva SIDA nu face decât să agraveze problema. Scandalul „Vatileaks” din 2012 a contribuit la destrămarea pontificatului său. Paolo Gabriele, majordomul lui Benedict al XVI-lea, a dezvăluit documente secrete care au scos la iveală o Curie romană („guvernul” Vaticanului) afectată de intrigi, corupţie şi lipsă de rigoare financiară.
Renunţarea sa la pontificat, anunţată în limba latină la 11 februarie 2013, a fost o decizie personală legată de slăbirea forţelor sale şi nu de presiunea scandalurilor, a asigurat fostul papă într-o carte de confidenţe publicată în 2016. Scandalurile legate de abuzurile asupra copiilor au afectat cea mai mare parte a pontificatului său. Dar i se atribuie meritul de a fi iniţiat procesul de disciplinare sau de expulzare a preoţilor violatori.

Deschidere față de comunicare

Papa Benedict al XVI-lea a avut o deschidere specială faţă de mijloacele de comunicare. A acordat interviuri la diferite posturi de radio, a vorbit în direct la Radio Vatican, a trimis sms-uri tinerilor de la Zilele Mondiale ale Tineretului, a răspuns la întrebări în direct la televiziune. A încurajat mediile catolice, în general, să ducă evanghelia pe Internet, potrivit Ercis.ro.
După retragere, noul său titlu a devenit cel de „papă emerit”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Despre ultimii trei papi putem cita: ”Pontificat slăbit de scandaluri”. Dar se mira crestinii de ce lumea nu mai are incredere in ei. Lucru valabil si pentru cei de rit ortodox, nu doar pentru papistasi.

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare