Expres

Mergeți la Juni? Lăsați mașinile acasă!

Mergeți la Juni? Lăsați mașinile acasă! Astăzi are loc Coborârea în Cetate – cele șapte grupuri de juni din Șchei și Brașovul Vechi vor străbate, călare, străzile principale din centrul istoric, un eveniment unic în țară, nu numai prin simbolistica sa, ci și prin amploare.
Primăria Brașov și RATBV au pregătit un plan special pentru a asigura accesul cât mai multor brașoveni și turiști, dat fiind că există restricții de circulație (detalii aici) și nici nu se poate parca aproape de traseul pe care îl vor străbate Junii.
Parada Junilor e completată, printre altele, de „Festivalul Primăverii” (detalii aici) din Piața Sfatului.

Ar putea fi inclus în calendarul UNESCO

Mergeți la Juni? Lăsați mașinile acasă! Coborârea junilor în cetate sau „Ziua de călări”, cum este cunoscută în rândul acestora, este unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului, care definesc istoria și tradiția locuitorilor acestui oraș. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor va avea loc în Duminica Tomii, care cade anul acesta pe 23 aprilie. Cei 210 juni vor coborî călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru comunitatea noastră. Apoi, alături de brașoveni și turiști, vor urca la Pietrele lui Solomon, unde va avea loc o petrecere câmpenească.
„Este cea mai mare sărbătoare a brașovenilor. Este un eveniment ce se repetă an de an în Duminica Tomii, un moment în care junii brașoveni vin în cetate călare și rostesc tradiționalul «Hristos a înviat!». Este un eveniment important pentru că vorbește despre istoria Brașovului, despre tradițiile zonei, este o paradă importantă și la nivel estetic să vezi costumele tradiționale ale celor șapte cete de juni, caii gătiți de sărbătoare cu canafi, cântecele noastre de Duminica Tomii, toate aceste lucruri – Hora Junilor, care este unică prin faptul că este o horă ce se desfășoară spre stânga și o horă neînchisă, o horă în care toți sunt invitați să fie parte – toate fac din acest eveniment unul de tradiție, un eveniment pe care sperăm să îl vedem cât mai curând inclus în calendarul UNESCO. De altfel, îl vom avea între oficialitățile prezente și pe reprezentantul UNESCO în România, parte din evenimentul din acest an”, a explicat primarul Allen Coliban.
La rândul său, Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor Brașov, a declarat: „Îi invităm pe oameni să vină în primul rând pentru frumusețea paradei, pentru unicitatea evenimentului în România, și nu numai în România. Din câte am analizat și am încercat să găsim un eveniment similar, până în momentul de față nu am găsit un eveniment similar în Europa, și cel puțin în România este un eveniment unic, nu mai există un asemenea eveniment – deci în primul rând pentru unicitatea lui, pentru frumusețea paradei în sine, pentru costumele care sunt prezentate în paradă. Și e vorba de o defilare cu 200 de cai de peste tot.

Moment în premieră, la ora 12.00

Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) se vor aduna în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.
La ora 11.00 începe parada junilor pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri urcă până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).
Ordinea în paradă este următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanţi; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naţionali Albi.
În premieră, începând cu ora 12.00, în Piața Sfatului, va avea loc o prezentare a fiecărui grup de Juni.
„Rugămintea pe care le-o adresăm și brașovenilor, și turiștilor, este de responsabilitate și de disciplină. Înțelegem dorința de a face poze, de a face selfie-uri cu caii, cu junii, dar prudență! Cerem de la ei prudență, ca să să nu existe accidente, să nu fie răniți oamenii sau caii”, a precizat Tiberiu Coliban.

Bandă dedicată pentru autobuze

Mergeți la Juni? Lăsați mașinile acasă! Pe lângă modificările evidente (detalii aici) în circulația autobuzelor/troleibuzelor – suspendări, scurtări de trasee și devieri – Parada Junilor aduce și alte schimbări, unele în premieră.
Pentru a asigura un acces cât mai facil pentru cei care vor să vadă parada, dar și ținând cont de restricțiile de circulație care se introduc cu această ocazie, municipalitatea, în parteneriat cu operatorul de transport RATBV, a luat decizia de a crește frecvența mijloacelor de transport de pe 15 linii care fac legătura cu centrul orașului. Pentru a le diferenția de orarele obișnuite, pe site-ul RATBV acestea au fost marcate cu numele JUNI.
„Este o sărbătoare pe care anul acesta o pregătim din punctul de vedere al mobilității prin măsuri adaptate care prioritizează transportul public, avem benzi dedicate pentru transportul public și capacități mărite, astfel încât toți brașovenii sunt invitați să lase mașinile personale acasă și să folosească transportul public pentru deplasarea la paradă”, a declarat primarul Allen Coliban.
Pe lângă creșterea frecvenței mijloacelor de transport, vor fi create benzi unice pentru transportul în comun, începând cu ora 9.00, de la Onix spre Livada Poștei, și de la Camera de Comerț spre Livada Poștei. După trecerea junilor, va fi creată, de asemenea, o bandă dedicată transportului în comun între Livada Poștei și AFI, până la ora 18:00. „Această măsură este și un test bun pentru proiectul de benzi dedicate, ce va fi realizat în acest an”, spune primarul Allen Coliban.

Citiți și:

Coliban și Scripcaru au aruncat buzuduganul, Junii Tineri s-au aruncat și-n țol (video)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
1 an în urmă

Eu nu inteleg care e faza cu repetatul asta obsesiv al unei fraze-titlu in articol. O fi platita tanti Lili la cuvant? La kg? La sac? Caci la calitate sigur nu. De curios intreb. Nici nu am citit articolul, dar… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare