Expres

Lupta cu evaziunea fiscală, tot cu excepții / Răspunsul ANAF Brașov

Lupta cu evaziunea fiscală, tot cu excepții / Răspunsul ANAF Brașov

Un cititor myTEX.ro ne-a sesizat recent faptul că sistemul e-Factura, despre care Guvernul anunțase că este, din 1 ianuarie, principala armă de combatere a evaziunii fiscale, este una cu excepții, care zădărnicesc chiar obiectivul principal (detalii aici).

Prin acest sistem, teoretic, conform OUG 115/2023, firmele sunt obligate să transmită electronic facturile pentru tranzacții cu bunuri și servicii efectuate cu alte entități juridice.
Cititorul nostru a fost însă refuzat la Dedeman, de unde a primit doar factura simplificată, nu cea normală, deși a solicitat-o, pe motiv că suma pentru care ar fi trebuit emisă e de doar câteva sute de lei. Comerciantul s-a apărat, invocând aceeași OUG 115, dar, de fapt, excepțiile de la aplicarea ei, introduse, pare-se, pe ultima sută de metri înainte de intrarea în vigoare.
„Țin minte că premierul Marcel Ciolacu a spus, atunci când a anunțat toate modificările fiscale, că nu vor mai exista excepții în cadrul legislativ. Să mai creadă cineva ceva… E inadmisibil ce se întâmplă!”, a spus cititorul nostru.

În acest context, am solicitat Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov – subsidiara ANAF un punct de vedere.
Am primit – la distanță de solicitare, dar, e drept, mai devreme de termenul legal – un răspuns pe care îl găsiți integral în document, mai jos.
Sunt înșirate diferite prevederi legale și este însoțit de aceeași imagine, cuprinzând excepțiile la OUG 115, pe care comerciantul o trimisese cititorului nostru.

Răspunsul ANAF Brașov

„În ceea ce privește emiterea facturii simplificate, menționăm prevederile art 319 alin. (12) din legea numărul 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora persoana impozabilă care are obligația de a emite facturi conform acestui articol 319, precum și persoana impozabilă care optează pentru emiterea facturii conform alin (11) al aceluiași art. 319 pot emite facturi simplificate în oricare dintre următoarele situații:
a) atunci când valoarea facturilor inclusiv TVA nu este mai mare de 100 €
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este cursul prevăzut la art. 290.
b) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură, conform alin. (2), respectiv documentelor sau mesajelor care modifică și care se referă în mod specific și fără ambiguități la factura inițială, care au același regim juridic ca o factură
”, se arată în răspunsul reprezentanților DGRFP Brașov.

Vezi aici documentul cu răspunsul oficial ANAF Brașov.

Lupta cu evaziunea fiscală, tot cu excepții

Toate acestea, cititorul nostru le înțelesese, dar nu a primit răspuns la întrebarea de ce nu i se emite factură normală dacă o solicită.
În plus, se pare că excepțiile privind obligația de raportare în sistemul național RO e-Factura vor fi menținute.

„În ceea ce privește sistemul RO e-Factura menționăm următoarele:

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, conform articolului LIX alin. (1) și (2) din legea numărul 296/2023, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația de raportare în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a facturilor emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării RO e-Factura, începând cu data de 1 iulie 2022;

Printre excepțiile menționate de articol LIX alin. (4) din legea numărul 296/2023, de la obligația de raportare în sistemul RO e-Factura se numără la litera c. și facturile simplificate emise pentru livrările de bunuri / prestările de servicii conform prevederilor articolului 319 alineatul (12) din Codul fiscal.

Începând cu 1 iulie 2024

  • conform OUG nr. 120/2021, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația de transmitere către destinatar a facturilor emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din OUG 120/2021, referitoare la structura facturii electronice;
  • fac excepție facturi simplificate emise conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Codul fiscal potrivit art. LXVIII punctul 14 din Legea 296/2023, astfel cum a fost modificată de OUG nr. 115, în vigoare cu 1 iulie 2024 (art. XX din OUG nr. 115/2023)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
3 luni în urmă

A.N.A.F.? Cine de la ANAF? Cojocaru, Pleșa…? Să fim serioși. Sau toate țoapele cu licee industriale, LeSeNeuri… și „facultăți” la Muricană, Haret, hEcologică, Barițiu, Drăgan…

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
3 luni în urmă

Ia uiteee, a aparut din nou dejectia putinista babrughy. Rahatul iese intotdeauna la suprafata, se stie! #hehehe

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare