Expres

La BRAȘOV da, la Sf. Gheorghe ba

  • veteranderazboisf-gheorghe.jpg
 

Drapelul naţional al României pe care membrii „Ştafetei veteranilor”, formate de la Brașov din 30 de militari, pompieri salvatori şi jandarmi, l-au purtat cu ei ieri, la Sfântu-Gheorghe, a fost înmânat oficial căpitanului în retragere Mircea Crăciun, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, pentru a-l dărui conducerii Primăriei, spre a fi arborat pe cupola instituţiei. Asemenea „invictușilor”, care au făcut acest gest în fiecare oraș în care au poposit, dar care sunt mult mai tineri, Mircea Crăciun a îngenuncheat în faţa tricolorului şi l-a sărutat, emoționându-i pe toţi cei prezenţi. Împreună cu alţi veterani, a intrat în Primărie, unde au fost primiţi de viceprimarul Tischler Ferenc, care le-a explicat că drapelul nu poate fi arborat din motive tehnice, mai exact pentru că lucrările de reabilitare a clădirii nu s-au finalizat încă, iar pe turla instituţiei a fost montat un paratrăsnet. El a subliniat că drapelele tricolore au fost arborate, conform legii, la intrarea principală a Primăriei.

La Brașov, de exemplu, drapelul a fost arborat în mod solemn pe catargul din fața Primăriei Brașov – Piața Tricolorului, luni, când Ștafeta Veteranilor a oprit, venind de la Predeal, unde de asemenea tricolorul a fost urcat pe catarg. Mai mulţi militari voluntari din Grupul Invictus România au alergat sau vor alerga pe patru trasee din ţară care să marcheze cele mai importante localităţi în care s-au dat bătălii sângeroase în Al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea teritoriului național, în 1944-1945. La această a doua ediție, ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, aceasta fiind purtată de membrii „Invictus România” pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional. În fiecare din localităţile unde s-
au desfăşurat lupte, purtătorii ştafetei vor înmâna un drapel naţional veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, urmând ca acestea să fie predate autorităţilor locale şi să fie arborate pe un edificiu reprezentativ pentru comunitate. Ieri, la Sfântu-Gheorghe s-a încheiat ştafeta pe primul tronson, pornită în 4 septembrie la Bucureşti, dar ultima ştafetă va fi predată pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, la Satu Mare.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertăţii. Tricolorul a fost reînălţat în acest loc pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale de atunci, generalul Nicolae Spiroiu, în care a fost dezvelită şi o placă de marmură comemorativă. În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Anul acesta însă, Primăria Sfântu Gheorghe a început lucrările de reabilitare a clădirii şi a coborât steagul de pe cupolă. Rearborarea lui ar fi urmat să fie făcută, în cadrul ceremonialului special.

După acest incident, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că va avea o discuţie cu autorităţile locale din Sfântu-Gheorge, despre refuzul de a arbora drapelul României pe primărie.

Citiți și:

BRAŞOV. Ceremonie emoţionantă în Piaţa Tricolorului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare