Expres

Jandarmii și elevii brașoveni și-au onorat patronul spiritual (video)

Jandarmii și elevii brașoveni și-au onorat patronul spiritual (video)

La 83 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Nicolae Titulescu, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Brașov, care poartă de câțiva ani numele„Nicolae Titulescu”, a organizat duminică un ceremonial militar și unul religios – slujbă de parastas, la mormântul marelui diplomat și om de stat, de la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, la care au participat oficialități județene și elevi ai Colegiului „Nicolae Titulescu” Brașov, însoțiți de directorul acestei unități de învățământ, prof. Nicoleta Angelica Știucă.
În alocuțiunea sa, prefectul Mihai Cătălin Văsii a afirmat:

Suntem astăzi aici, la Biserica Sf. Nicolae, în această vatră de spiritualitate și cultură, ce reprezintă, de sute de ani, un stâlp al comunității brașovene, pentru a aduce un pios omagiu memoriei unui mare român și mare european. Remarcabil om de stat, diplomat de anvergură mondială, profesor, jurist eminent, ministru de Externe în mai multe mandate și singurul președinte ale al Ligii Națiunilor reales pentru două mandate consecutive, Nicolae Titulescu a slujit România și a luptat pentru locul cuvenit al patriei noastre între statele Europei și ale lumii, apărându-i și promovându-i interesele naționale.

Și, la fel de important, a fost profund angajat în slujba păcii, mai ales atunci când la orizont se arătau norii războiului. Comemorând cu respect și recunoștință această personalitate emblematică, trebuie sa fim conștienți, totodată, că numai recunoscând și promovând valorile autentice oferim modele corecte de viață tinerei generații și sporim prestigiul României în lume”.
Prefectul a mulțumit jandarmilor brașoveni și liceenilor de la colegiul amintit că mențin vie memoria marelui diplomat.
La rândul său, inspectorul şef al IJJ Braşov, col. Cristian-Elly Paliştan, i-a adus un profund omagiu patronului spiritual, celui pe care l-a numit Cavalerul Păcii Mondiale.

Pentru noi, ziua de 17 martie este una specială, este ziua în care, cu profundă recunoștință, ne reculegem în locul unde Nicolae Titulescu și-a găsit odihna veșnică.(…) Ne bucurăm, de fiecare dată, că avem privilegiul să facem în așa fel încât memoria sa să fie mereu vie în conștiința brașovenilor și ne dorim ca, an de an, să fim din ce în ce mai mulți pentru ca, împreună, să ne rugăm ca lumina pe care marele diplomat s-a străduit să o aprindă toată viața să ne călăuzească pașii pe care îi vom face în cinstirea memoriei domniei sale”.
La final, participanţii au depus coroane la mormântul diplomatului.

Monumentul funerar urmează a fi reabilitat, iar zona reamenajată până anul viitor. Anunţul a fost făcut de către comandantul IJJ Brașov.

Ca orice lucru, în timp suferă anumite degradări, iar această zonă are nevoie de o reabilitare şi reamenajare pentru a pune în evidenţă locul pe care braşovenii, în 1992, au ales să îl ofere celui care şi-a dorit să fie adus aici pentru a-şi dormi somnul de veci, Cavalerul Păcii Mondiale, Nicolae Titulescu. Împreună cu Parohia Sfântul Nicolae şi cu o asociaţie civică, am iniţiat un proiect în acest sens. Vreau să-i invit pe toţi cei care doresc să se alăture demersului nostru să ia legătura cu noi sau cu Parohia Sfântul Nicolae”, a precizat col. Paliștan, citat de Radio România Brașov FM.

Nicolae Titulescu a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor (actuala ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulţumite de politica sa externă, ce punea accent pe unitatea şi independenţa României, cercurile politice profasciste şi guvernele Germaniei şi Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în Elveţia, apoi în Franţa, la Cannes, unde a şi murit, în 17 martie 1941, când împlinea 59 de ani.
Deşi s-a născut în Oltenia, tot în 17 martie (4 martie, pe stil vechi), prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Braşov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor, eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei… Aparţin Bisericii Ortodoxe Române”. În ciuda dorinţei exprese de a fi înmormântat la Braşov, timp de cinci decenii, corpul său neînsufleţit a rămas în Franţa, de unde a fost adus la Braşov abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în acelaşi mormânt din Şchei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare