Expres

Întâlnire de lucru la Braşov, pe fondul pericolului de a introduce în România virusul Pestei Micilor Rumegătoare

 

Urmare a confirmării evoluției Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în Bulgaria, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat mai multe acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.

„Cea mai recentă acțiune, întreprinsă de instituție în acest sens, a fost întâlnirea de lucru a experților pentru PMR, care a avut loc în perioada 29-30 august la Brașov și a reunit reprezentanți ai ANSVSA de la nivel central și teritorial, ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală și ai mediului academic. Cu acest prilej, au fost elaborate proiecte ale Planului de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului PMR în țara noastră și al Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de PMR”, se menţionează într-un comunicat remis de ANSVSA.

Conform autorităţilor, este interzisă expedierea/achiziţionarea din Bulgaria, din comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea Yambol şi comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas (aflate la graniţă cu Turcia), de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României.

„Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

„În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase”, au mai informat reprezentanţii ANSVSA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare