Expres

Cumpărarea vechimii în muncă se mai poate face doar luna aceasta

 

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare mai pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru maxim cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în nici un sistem autohton. Persoanele interesate mai pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii doar în această lună, după ce legea a intrat în vigoare în octombrie 2016 şi a fost prelungită de două ori. Deși acum e vorba de o posibilitate temporară, proiectul viitoarei legi a pensiilor o va introduce în 2021 ca opțiune permanent accesibilă.

Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2016. Iniţial a fost valabilă şase luni, apoi a fost prelungită până în decembrie 2017 şi, din nou, până în 31 decembrie 2018, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2017 și prin Legea nr 238/2017. În esență, prevederile oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii. „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, scrie în lege, fiind subliniat că facilitatea nu vizează persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii era obligatorie.

Așadar, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. „Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune Legea nr. 186/2016.
Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Se poate face şi prin procură

Conform legii, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Cei care mai vor să beneficieze de această lege trebuie să meargă la CJP Braşov cu buletinul şi să completeze o cerere-tip. Dacă sunt persoane care împuternicesc pe alţii să le încheie contractul, este nevoie de procura specială autentificată în condiţiile legii. Reprezentanţii CJP Braşov atrag atenţia că este nevoie de câte o procură specială atât pentru încheierea contractului, cât şi pentru achitarea sumei. Cei din străinătate pot face la consulat procurile.

Cât ar fi de plătit

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale (CAS), respectiv venitul asigurat la care se achită, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cotele CAS sunt: pentru perioada 1.01.2011 – 30.09.2014 inclusiv – 31,3%; pentru perioada 1.10.2014 – 2017 – 26,3%, iar de la 1 ianuarie 2018 – 25%, aplicate unui salariu minim brut care a pornit de la 670 de lei, în ianuarie 2011 (pentru primele luni de aplicare a alegii) și a ajuns la 1.900 de lei în 2018. „Însă, trebuie precizat că suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale datorată s-a actualizat cu indicele de inflaţie, ori de câte ori s-a făcut plata contribuţiei”, a explicat Mady Brescan, directorul executiv al CJP Braşov. Astfel, cea mai mică sumă, pentru o lună din 2011, a fost de 210 de lei (221 lei cu rata inflaţiei, la momentul 2016). Pentru 2018, pe o lună se achită 475 de lei drept CAS (25% din 1.900 de lei).

Noua lege a pensiilor va extinde prevederea

Românii vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, şi potrivit viitoarei legi a pensiilor. Față de mecanismul plăților retroactive aplicabil în prezent, dpar temporar, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane. Intrarea în vigoare a prevederii referitoare la plata retroactivă a contribuției la pensii se va lăsa așteptată – mai exact, până în 2021. Potrivit proiectului adoptat, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția la pensii). De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de actualul mecanism, care, așa cum spuneam, are un termen-limită de aplicare. Avantajul viitoarei reglementări a fost subliniat și de reprezentanții ministerului. „În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani”, explică cei de la Ministerul Muncii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare