Expres

Creşterea vârstei de pensionare, soluţie pentru acoperirea deficitului de personal

 

Deficitul de personal existent în prezent în România a dus la elaborarea unei propuneri de act normativ prin care se majorează vârsta minimă necesară pensionării pentru anumite categorii de angajaţi.

Un parlamentar social-democrat vrea să îi scoată la pensie mai târziu pe poliţişti şi militari, adică să crească limita de vârstă la peste 50 de ani. O să avem poliţişti bătrâni şi gardieni de penitenciare obosiţi, dacă se întâmplă aşa, prevăd sindicaliştii din domeniu. 
În Belgia, Franţa şi Germania, cadrele militare ies la pensie cel mai devreme la 52 de ani. Cu acest argument, plus lipsa de personal, senatorul social-democrat Liviu Brăiloiu propune ca militarii şi poliţiştii să lucreze mai mult. „Nu este normal ca un personal civil să iasă la pensie la 62-65 de ani şi personalul militar la 38-40. Înteleg, sunt condiţii grele de muncă, dar şi în viaţa civilă sunt sectoare de activitate cu condiţii mult mai grele”, spune deputatul PSD. 
Vestea i-a supărat şi mai mult pe poliţişti şi gardienii de la penitenciare. Zilele trecute au protestat în faţa Parlamentului ca să afle senatorii şi deputaţii că sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă. Acum, adaugă pe lista şi creşterea vârstei de pensionare. Ei îi acuză pe politicieni că nu ştiu cât de grea şi solicitantă este munca din apărare. Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor a declarat la Digi24: „Era necesară o discuţie cu noi, cu sindicatele, pentru că ei nu înţeleg sistemul, sau măcar să negociem”. La rândul său, Sorin Dumitrașcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a subliniat: „Nu putem să lucrăm în cârje, să ne ducem cu bătrâni să asigurăm ordinea publică, nu putem să ne ducem cu bătrâni care să lucreze într-un penitenciar”. 

Şi unele compensaţii

În sprijinul ideii de a creşte vârsta de pensionare pentru poliţişti şi militari, senatorul PSD care propune legea, adaugă şi compensaţii. Pe lângă eliminarea unui tip de pensie de care vor putea beneficia militarii și polițiștii, respectiv pensia de serviciu anticipată parțială, și majorarea vârstei minime de la care se pot pensiona aceste două categorii de salariați, propunerea legislativă mai prevede și acordarea posibilității angajaților MAI și MApN de a lucra și după ce împlinesc vârsta la care pot ieși la pensie. 
Astfel, dacă măsurile conținute de acest document vor ajunge să se aplice, salariații MAI și MapN vor putea solicita rămânerea în activitate și după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Perioada maximă pe care o vor putea lucra militarii și polițiștii după ce împlinesc vârsta de pensionare va fi de cinci ani, iar pentru fiecare an lucrat în aceste condiții vor primi un spor de 2% la pensia cuvenită. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută în legislația în vigoare este de 60 de ani, ceea ce înseamnă că polițiștii și militarii vor putea face cererea de rămânere în activitate doar după împlinirea acestei vârste.

Totuși, inițiatorii proiectului stabilesc și o condiție pentru polițiștii și militarii care vor dori să activeze și după împlinirea vârstei de pensionare. Aceștia vor putea rămâne în activitate doar dacă sănătatea le permite să presteze activitățile implicate de postul ocupat. „Militarii și polițiștii care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca pentru fiecare an să primească un spor de 2 la sută la pensia militară de stat”, se precizează în inițiativa legislativă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare