Expres

Consultații și medicamente doar pe bani, de mâine, inclusiv la BRAŞOV

 

Medicii de familie din România îşi menţin decizia ca, începând de miercuri, să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, pacienţii fiind afectaţi de faptul că nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate, în timp ce cadrele medicale susţin că vor lucra „pro-bono”.
Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând din 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. „Din păcate, nu avem motive să renunţăm la această decizie. Nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, aşa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă şi medici care vor încasa consultaţiile, pentru că nu fac faţă cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri şi reţete compensate, pentru că aceasta este o obligaţie a Casei, nu a noastră. Vom da reţete simple, prin care pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.

Apel către pacienţi

Situaţia este similară la Braşov, după cum ne-a informat dr. Andrea Neculau, președinta Asociația Medicilor de Familie Brașov: ƒ„În data de 28 decembrie 2017, reprezentanții Societății Naționale de Medicină Familiei și ai Patronatului s-au întâlnit la București pentru continuarea discuțiilor cu CNAS și Ministerul Sănătății. Acestea au avut ca scop definitivarea negocierilor avute în ultimele 45 de zile scurse după protestul național din 15 noiembrie din Piața Victoriei din București. Rezultatul negocierilor este un succes parțial. În fapt s-au acceptat unele revendicări, dar este nevoie de garanții scrise în acest sens. Unul dintre punctele vulnerabile rămase nerezolvate este finanțarea acestui segment de asistență medicală. În continuare se dovedește că MS și CNAS nu înțeleg care este rolul și locul medicinei de familie în sistem și persistă în oferirea de soluții de compromis cu care nu suntem de acord. Discuțiile continuă. Vrem garanții de onestitate pentru ceea ce s-a agreat până în prezent și garanții că există deschidere și pentru viitor nu numai acum, când suntem într-un moment de criză. Până atunci nesemnarea adiţionalelor este mesajul de solidaritate al medicilor de familie din țară care nu mai doresc să funcționeze în condițiile actuale de finanțare. Pacienții din județul Brașov ai căror medici de familie nu au semnat actele adiționale sunt rugați să fie răbdători și alături de noi. Multe dintre cererile noastre îi afectează pe ei direct. Vor fi consultați însă nu se vor elibera acte în contract cu CAS”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare