Expres

COMUNISM. Se caută mormintele deţinuţilor politici din lagărul de la Periprava

 

Mai mulți specialiști vor să descopere şi recupereze rămăşiţele pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară Periprava, din jud. Tulcea. Cel puţin 124 de deţinuţi, în majoritate politici, dar şi de drept comun, au murit în lagăr din cauza condițiilor deosebit de grele de detenție. Acțiunea de căutare e organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT). Campania de investigaţii arheologice se va desfășura în perioada 25-30 iulie.

Deținuți morți între anii 1959-1964

În 2013 și 2015, IICCMER a desfăşurat două campanii de cercetări arheologice în  actualul cimitir al satului Periprava. „În acest loc, în perioada 1959-1964 au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. Amplasamentul acestui cimitir al deţinuţilor a fost stabilit pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare. În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa mormintelor“, se arată într-un comunicat.

Lagăr de exterminare

Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia de la începutul anilor ’50. Din iulie 1957 a devenit o unitate penitenciară de sine stătătoare. „Scopul oficial al înfiinţării coloniei a fost construirea unui dig pe o lungime de 16,5 km între localităţile Periprava şi Sfiştofca pentru a proteja de inundaţii terenurile care urmau să fie defrişate de stuf şi apoi desţelenite în vederea utilizării lor ca suprafeţe agricole. De asemenea, se avea în vedere şi înălţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de mai mulţi kilometri. Astfel, începând cu 1959, în zonă au fost aduşi inclusiv mii de deţinuţii politici care au devenit majoritari în colonie până în 1964, când au fost aplicate graţierile colective. Scopul nedeclarat şi subînţeles al transferurilor de deţinuţi a fost exploatarea  brutală a muncii acestora şi supunerea lor la un regim cu valenţe de exterminare“, se arată în comunicat.

Decesele din acest lagăr comunist au fost cauzate de înfometare, de frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidente, munca istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele unde au fost încarceraţi anterior. Unii dintre deţinuţi au fost împuşcaţi.

Condamnat la 20 de ani de închisoare

Amintim că Ion Ficior (n. 4 aprilie 1928,) este un fost comandant al Coloniei de muncă Periprava. În septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmării penale împotriva colonelului (r) Ficior, pentru săvârșirea infracțiunii de genocid. A fost acuzat că în perioada în care a condus lagărul de la Periprava a impus un regim de detenție inuman, în urma căruia au murit cel puțin 103 deținuți. În martie 2016, torţionarul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanitaţii, decizia nefiind una definitivă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare