Expres

CNA a sancţionat posturile de televiziune

 
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, în şedinţa de marţi, posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV şi România TV cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 35.000 de lei pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului. CNA a analizat în şedinţele din 17, 22 şi 29 ianuarie o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite la CNA pentru emisiuni difuzate de posturi de televiziune în perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2018. Consiliul a decis să sancţioneze postul Antena 3 cu amendă de 35.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1)-(6) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. La stabilirea sancţiunii s-au avut în vedere ediţii ale emisiunilor „Sinteza zilei”, „În gura presei”, „Esenţial”, „Descoperiţi”, „Exces de putere”, „Ediţii informative” şi „Ediţie specială” din 5 august 2018. 

Realitatea TV a fost sancţionată cu amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (1), (2), (4), (5) şi (6), art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) şi art. 70 din Codul audiovizualului la difuzarea unor ediţii ale emisiunilor „Jocuri de Putere”, „Realitatea Românească”, „Acasă la Oamenii Realităţii”, „Talk News” şi „Ştiri”.
România TV fost amendată cu 10.000 de lei, deoarece nu a respectat prevederile art. 40 alin. (1) la difuzarea emisiunii „Ediţie de seară” din 11.02.2018 şi nici pe cele ale art. 40 alin. (3) în emisiunile „Newsline” din 16.05.2018 şi „Ştirile România TV” din 13.09.2018. De asemenea, la difuzarea emisiunii „România la raport” din 26.09.2018 nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului. 
Pro X a primit somaţie publică pentru că în cadrul emisiunii „Ora exactă în sport” din 8 august 2018, radiodifuzorul nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1) din Cod.

Prevederile legislației audiovizualului care au fost încălcate: 

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

(6) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: 
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; 
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 70 – În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

RO-ALERT va fi prezent pe TV-uri

În aceeaşi şedinţă, Consiliul Naţional al Audiovizualului a recomandat radiodifuzorilor de la nivel naţional, regional şi local, să sprijine difuzarea spoturilor audio–video referitoare la campania de informare a populaţiei în legătură cu modalitatea de funcţionare a sistemului RO–ALERT, desfăşurată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru o perioadă de trei luni.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare