Expres

Cetățuia, încă un pas birocratic spre recuperare

Cetățuia, încă un pas birocratic spre recuperare. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind transmiterea Cetățuii din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în domeniul public al municipiului Brașov, la solicitarea Primăriei Brașov, astfel că, într-o ședință viitoare, Guvernul ar putea aproba această hotărâre.
Acest monument istoric s-a întors în proprietate publică, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetățuii Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român.

Conform proiectului de Hotărâre a Guvernului publicat pe portalul web al Ministerului Finanţelor, „se aprobă trecerea imobilului cu nr. MF 168223 din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor în domeniul public al municipiului Braşov, judeţul Braşov”, transferul urmând a se face pe bază de protocol.

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ se arată că în 5 aprilie 2023 Consiliul Local Braşov a adoptat o Hotărâre prin care aprobă solicitarea transmiterii imobilului denumit „Complex Cetate”, compus din clădire şi teren în suprafaţă de 5.002 metri pătraţi, situat pe Dealul Cetăţii din Braşov, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor în domeniul public al municipiului Braşov.

„Potrivit Referatului de aprobare a Proiectului de hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Braşov privind preluarea unui imobil din domeniul public al Statului Român şi administrarea Ministerului Finanţelor în domeniul public al Municipiului Braşov şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov, rezultă că Primăria Municipiului Braşov vizează demararea, realizarea şi finalizarea tuturor lucrărilor şi procedurilor de reabilitare şi reintroducere în circuitul istoric şi turistic a ansamblului istoric arhitectonic Cetăţuia Braşovului”, precizează documentele publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Monumentul ridică probleme de siguranță publică

Cetățuia, încă un pas birocratic spre recuperare. Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.

Cetăţuia Braşovului, monument istoric de categoria A, înscris în Lista monumentelor istorice (Cetăţuia, sec. XVI – XVII, cod BV-II-a-A-11393, Incinta bastionară, sec. XVII, cod BV-II-m-A-11393-01 şi Castelul, sec. XVI, cod BV-II-m-A-11393-02) este unul dintre elementele marcante ale peisajului zonei istorice ale Municipiului Braşov. Edificată la începutul secolului al XVI-lea, Cetăţuia a parcurs multiple transformări, adăugiri şi reparaţii, pentru a fi consolidată şi reparată pentru ultima oară în 1978, cu ocazia transformării acesteia într-o unitate de alimentaţie publică (restaurant) de interes turistic. În 2015 a fost închisă din cauza stării de deteriorare. Expertiza tehnică întocmită în 2016 sublinia importanţa consolidării ansamblului Cetăţuii, existând riscul apariţiei de degradări majore în cazul unui cutremur. În intervalul de timp scurs până în 2023 nu s-au întreprins acţiuni de salvare a ansamblului.

În prezent, obiectivul ridică probleme de siguranţă publică; căderile şi desprinderile elementelor de zid (cărămizi, pietre, tencuială) pun în pericol cetăţenii, fiind astfel absolut necesară demararea punerii în siguranţă a obiectivului. Situaţia zidurilor incintei a fost consemnată prin Procesul verbal de intervenţie nr. 42 din 06.04.2023 al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, precizăm că pentru întreţinerea şi conservarea imobilului sunt necesare resurse financiare şi umane”, se mai arată în documentele Ministerului Finanţelor.

„Publicarea proiectului de H.G. privind trecerea în proprietatea municipiului reprezintă un pas important pentru comunitatea brașoveană, acela de a își recupera unul dintre simbolurile care dau identitate Brașovului. Sperăm ca Guvernul să aprobe cât mai repede hotărârea de transmitere a acestui monument, astfel încât să ne apucăm de lucrările de punere în siguranță și apoi de cele de consolidare. Avem prevăzute fondurile necesare pentru prima etapă, astfel încât zidurile cetății să nu se mai degradeze, iar în paralel vom face expertizele necesare pentru consolidare. Interesul nostru, al tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede, în primă fază măcar la stadiul de plimbare și de vizionare, iar apoi, și în urma unei consultări a brașovenilor, să fie reintrodusă în totalitate în circuitul turistic”, a declarat primarul Allen Coliban.

Adrian Veștea, președintele Consiliului Judeţean Braşov, a anunțat luna trecută că a ajuns la un acord cu primarul Allen Coliban, în ceea ce privește repunerea în valoare a Cetățuii de pe Dealul Straja, ce urmează să revină în proprietatea municipalității. Astfel, CJ și Muzeul Judeţean de Istorie propun administrației publice locale asocierea în vederea amenajării de spaţii muzeale în Cetățuie.
În acest sens, a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Județean (detalii aici).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
11 luni în urmă

[…] oficial în proprietatea orașului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare