Expres

Cetățuia Brașovului revine în proprietatea brașovenilor

Cetățuia Brașovului revine în proprietatea brașovenilor. Cetățuia de pe Dealul Straja a revenit oficial în proprietatea orașului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri și predarea ei către Municipalitate, aceasta poate începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, de consolidare și apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui simbol al comunității brașovene.
Monumentul istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiu Brașov, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de Municipalitate la sfârșitul anului trecut.

„Este un gest de normalitate, mă bucur pentru că Guvernul României a ținut cont de argumentele invocate de Municipalitate, și mă bucur pentru toată implicarea brașovenilor, pentru fiecare semnătură care a ajutat la acest demers. De astăzi Cetățuia revine în patrimoniul orașului și redevine a brașovenilor. Pentru noi, pentru administrația locală începe demersul de punere în siguranță și sper, în cel mai scurt timp, să putem redeschide porțile pentru vizitatori”, a declarat primarul Allen Coliban.
Conform hotărârii de guvern adoptate astăzi, predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Scurt istoric al „bătăliei” pentru recuperare

Cetățuia Brașovului revine în proprietatea brașovenilor. Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție.

În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne.

Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant.

În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.
În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.
Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
8 luni în urmă

[…] vreo două zile, pe drumul ce duce către Cetățuia Brașovului a apărut un pârâiaș. Aproape de obiectivul intrat de curând în administrarea Primăriei se […]

Back to top button