Expres

Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei

Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei. Adrian Veștea, președintele Consiliului Judeţean Braşov, a anunțat că a ajuns la un acord cu primarul Allen Coliban, în ceea ce privește repunerea în valoare a Cetățuii de pe Dealul Straja, ce urmează să revină în proprietatea municipalității. Astfel, CJ și Muzeul Judeţean de Istorie propun administrației publice locale asocierea în vederea amenajării de spaţii muzeale în Cetățuie.
În acest sens, joi, în ședința de plen a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Județean.

Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei.
„Ne implicăm în punerea în valoare a Cetăţuii Braşovului!
În urma discuţiei purtate cu domnul primar Allen Coliban, în şedinţa ordinară de plen desfăşurată joi, 27 aprilie, am aprobat hotărârea prin care, în numele Consiliului Județean Brașov și al Muzeului Județean de Istorie Brașov, ne-am exprimat intenția de a ne implica în demersurile privind reintroducerea în circuitul turistic şi cultural a Cetăţuii de pe Dealul Straja.
Consider că acest monument istoric trebuie să (re)devină un simbol pentru oraşul nostru, aşa cum sunt Biserica Neagră, Casa Sfatului sau Prima Şcoală Românească.
Termenii concreţi ai contribuţiei noastre la acest proiect important pentru comunitatea braşoveană vor fi stabiliţi de comun acord cu conducerea administraţiei locale.
Propunerea pe care o înaintăm Primăriei este ca Muzeul Judeţean de Istorie să amenajeze în interiorul Cetăţuii spaţii expoziţionale în care să fie prezentate obiecte reprezentative din colecţiile sale”
, a scris pe Facebook Adrian Veștea.

Primăriei îi va reveni sarcina de a restaura monumentul, aflat acum în stare de degradare.

„Sperăm ca noul proprietar (nota red. – încă nu e) al Cetăţuii, şi anume Municipalitatea braşoveană, să înceapă cât mai curând posibil lucrările de restaurare de care acest monument istoric are stringentă nevoie, în urma cărora să fie create toate condiţiile microclimat pentru păstrarea şi expunerea obiectelor de patrimoniu deţinute de Muzeul Judeţean de Istorie”, a menționat șeful administrației județene.

Monumentul nu a ajuns încă în proprietatea Primăriei

Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei. În noiembrie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis o decizie prin care Cetățuia de pe Dealul Straja trece în proprietatea Statului Român. Anul acesta, în 9 martie, într-o şedinţă de Guvern, ar fi urmat să se ia o decizie privind darea în administrare a monumentului, mai multe ministere fiind interesate. Ministerul Afacerilor Interne o voia pentru amenajarea unei baze de recuperare. Ministerul Educaţiei (prin Universitatea Transilvania) nu a anunțat scopul. Însă, proiectul a fost retras, iar la Bucureşti au fost chemaţi reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi cei ai Primăriei Braşov, pentru consultări.
La finele lui martie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern, prin care monumentul a fost înscris în domeniul public Statului Român şi a fost dat în administrarea Ministerului Finanţelor. Ulterior, într-o şedinţă de îndată, Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre prin care solicită Guvernului transmiterea în domeniul public al Municipiului Braşov şi în administrarea CL a Cetăţuii. Pentru asta e nevoie de o altă hotărâre de Guvern.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
multumit
1 an în urmă

Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei…….. Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei……… Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei…….. Cetățuia Brașov – ce propune CJ Primăriei……… ……………………………………………………………….. Repetitia titlului in articol este pentru retardatii care nu memoreaza titlul… Citeşte mai mult »

Back to top button