Expres

Când schimbăm ora și cum ne afectează

Când schimbăm ora și cum ne afectează?! Nu mai este mult până când vom trece la ora de iarnă. Vom da ceasurile înapoi în ultimul weekend din octombrie. Mai exact, se va întâmpla în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Atunci ora 4.00 va deveni ora 3.00. Astfel, ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, având în fapt 25 de ore în loc de 24 de ore. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră.

Dar cum ne afectează această schimbare?
Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat în 2017 un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei, conform libertatea.ro.
Din contră, ar fi efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”.

Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală, stări de nervozitate. Poate scădea vigilența și există riscul creșterii nivelului de stres. De asemenea, la unele persoane pot apărea tulburări de somn, astenie de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] aceasta vom da ceasurile înapoi și vom dormi cu o oră în plus, după cum anunțam și aici. Se va întâmpla în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Atunci ora 4.00 va deveni ora 3.00. Astfel, […]

Back to top button