Expres

Buletine cu cip. Când și cum le vor putea obține brașovenii

Buletine cu cip. Când și cum le vor putea obține brașovenii

Anul 2024 aduce o adevărată schimbare în privința cărților de identitate/buletinelor.

Noul buletin va avea dimensiunea unui card bancar. El va fi echipat cu un cip în care sunt stocate electronic datele personale ale titularului. Acestea includ numele, fotografie, data nașterii, codul numeric personal și amprentele digitale.
Românii vor putea utiliza noul buletin în toate țările membre ale Uniunii Europene. El va putea fi folosit și în statele care recunosc aceste documente electronice, înlocuind necesitatea pașaportului.

Ce fac cei care nu vor asemenea document

Autoritățile au abordat cu seriozitate temerile exprimate de unii dintre români în legătură cu noul buletin cu cip. Astfel, cei care refuză să adopte aceste documente vor putea depune o cerere pentru a primi o carte de identitate clasică. Cărțile de identitate simple, recent emise ca alternativă la cele cu cip, inițial ar fi urmat să fie folosite doar la nivel național. Cele emise până la data de 31 decembrie 2023 vor putea fi utilizate ca documente de călătorie pe durata valabilității lor.

Cele clasice rămân valabile pentru călătorii în state UE

O Ordonanță de Urgență a Guvernului, emisă la finele anului, a eliminat termenul de emitere până la 31 decembrie 2023 în legătură cu valabilitatea cărților simple de identitate fără cip, ca documente de călătorie (echivalentul pașapoartelor) Prin aceasta s-a stabilit că românii pot utiliza cărțile de identitate clasice, emise după 31 decembrie 2023, ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene. Ele sunt valabil și în statele terțe care le recunosc ca documente de călătorie, arată avocatnet.ro.
Acest lucru va fi valabil până la implementarea la nivel național a cărților de identitate electronice.
În prezent, acestea pot fi emise doar în Cluj.
Momentan, doar persoanele ale căror buletine au expirat au posibilitatea de a solicita cărți electronice de identitate. Aceștia trebuie să se înregistreze pe platforma online MAI – Cărți electronice de identitate.

Nu se știe când vor ajunge acestea și la Brașov.
„Până în acest moment, colegii de la Serviciul Public de Evidență a Persoanei nu au primit nicio informație legată de introducerea noilor cărți electronice. Această activitate este coordonată de către Direcția Generală de Evidență a Persoanei. Așteptăm date suplimentare, așteptăm procedura prin care se vor elibera. Trebuie să știm exact, pe lângă partea procedurală și cine va tipări aceste cărți electronice cu cip, astfel încât să putem stabili și o durată. Dacă la cele clasice, să zicem, durata este mai scurtă, pentru că se tipăresc în Brașov, nu avem de unde să știm dacă cele electronice nu vor fi tipărite la București și atunci s-ar putea ca durata de la prelucrare, până la eliberare, să fie puțin mai lungă”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea, la Radio România Brașov FM.

Actele necesare pentru o nouă carte de identitate

Pentru un nou buletin, solicitanții au nevoie acum de următoarele documente:

actul de identitate
certificatul de naștere, original
certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original
certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate
extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button