Expres

Brașovenii sunt invitați azi la Hora Unirii / Tricolorul, aprins pe Tâmpa

Brașovenii sunt invitați azi la Hora Unirii.

Astăzi se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918. Primăria Brașov va ilumina literele de pe Tâmpa în culorile tricolorului, iar Asociația Tinerilor Basarabeni îi invită pe brașoveni, de la ora 17:00, în Piața Sfatului, pentru a se prinde în Hora Unirii.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, exemplul ei fiind urmat, la sfârșitul anului 1918, de Bucovina și Transilvania. „Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei româneşti Basarabia cu România. Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”, se arăta în Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, şi de secretarul Ion Buzdugan, în 27 martie 1918.

Brașovenii sunt invitați azi la Hora Unirii. Asociația Tinerilor Basarabeni (ATB) este o organizaţie non-guvernamentală care îşi propune să sprijine şi să integreze elevii şi studenţii basarabeni în comunitatea braşoveană, promovând valorile academice şi culturale specifice. ATB organizează anual festival „Basarabia, file din poveste”, ediția din acest an încheindu-se astăzi cu Hora Unirii și expoziţii de fotografii culturale în Piața Sfatului.
„Scopul asociaţiei prin intermediul acestui festival este de a uni comunitatea basarabeană şi de a sărbători cei 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. De asemenea, ne dorim să atragem atenţia asupra importanţei istoriei celor două neamuri (sic!) pentru noua generaţie”, transmit organizatorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button