Expres

BRAȘOV. Veteranul de război, plt (rtr.) Aurel Deteşan, sărbătorit la 96 de ani

  • veteranderzboi1.jpg
  • veteranderzboi2.jpg
  • veteranderzboi3.jpg
  • veteranderzboi4.jpg
 

El a fost unicul supravieţuitor din unitatea sa după lupta de la Stalingrad

Anul 2015 este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. De altfel, în semn de respect faţă de înaintaşi, anul 2015 a fost declarat, prin hotărâre de guvern, Anul Veteranilor de Război. „Încercând să-şi arate  recunoştinţa faţă de aceşti oameni adevăraţi  care continuă să reprezinte file vii din istoria ţării, Garnizoana Braşov și-a propus să omagieze veteranii de război din judeţul Braşov care împlinesc în acest an 95 de ani sau mai mult, Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” se raliază, astfel, iniţiativei Ministerului Apărării Naţionale de a încerca prin aceste activităţi simbolice să aducă la cunoştinţa societăţii civile faptul că în România există, din păcate, un număr din ce în ce mai mic de veterani de război, oameni care au cunoscut cu vârf şi îndesat ororile războiului şi care, în demnitate şi tăcere, îşi trăiesc ultima parte a vieţii, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de comunităţile în care trăiesc”, spune lt.col. Nicolae Uszkai, reprezentant al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov.

În acest spirit, o echipă formată din colonelul Toader Andrecuţ, locotenent colonelul Nicolae Uszkai, locotenent colonelul Dorinel Cotea şi maiorul Ionuţ Chivu, ofiţeri din statul major al Comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, l-a vizitat pe venerabilul veteran de război plutonier (rtr.) Aurel Deteşan din Braşov, pentru a-l felicita la aniversarea prilejuită de împlinirea vârstei de 96 de ani. Ofițerii au încercat să aducă un zâmbet în sufletul seniorului i-au oferit cadouri şi i-au transmis din partea comandantului brigăzii, comandant al Garnizoanei Braşov, generalul de brigadă Tudorică Petrache, mesajul de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război şi cele mai sincere felicitări cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 96 de ani. Întâlnirea de suflet a fost un prilej binevenit pentru ca veteranul plutonier (rtr.) Aurel Deteşan să depene amintiri de pe front şi să rememoreze atât ororile războiului, cât şi spiritul de sacrificiu al militarilor români în cel de-Al Doilea Război Mondial.

De la Cotul Donului la Stalingrad

Născut  în 22 iulie 1919, în Târgu-Mureş plutonierul (rtr.) Aurel Deteşan s-a refugiat în 1940 din teritoriul vremelnic ocupat prin dictatul de la Viena şi s-a înrolat în armata română ca artilerist, urmând cursuri intensive de instruire de specialitate cu instructori germani. La declanşarea războiului pentru eliberarea Basarabiei, a luptat ca sergent T.R. în Divizionul 1 Artilerie din Regimentul 1 Artilerie Motorizată pe frontul din est în anii celui de-al Doilea Război Mondial, timp de doi ani. A trăit „pe viu” duritatea luptelor de la Cotul Donului. Ulterior a luptat cu unitatea sa pe frontul de la Stalingrad având şansa de a fi fost unicul supravieţuitor din unitatea sa, fiind rănit şi evacuat din spitalul militar de campanie de la Stalingrad. pe calea aerului, cu unul dintre ultimele avioane care au decolat din încercuire. După revenirea în ţară şi o lungă convalescenţă a activat o perioadă la partea sedentară a Regimentului 1 Artilerie Motorizată şi, ulterior, a fost mobilizat pe loc la rafinăria din Braşov, unitate de producţie militarizată în acei ani de război, ca specialist tehnic în producţie. „Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului a fost decorat cu ordine şi medalii şi a fost apreciat în anii petrecuţi pe front pentru ataşamentul faţă de subordonaţi şi camarazi”, a menționat reprezentantul Brigăzii 2 VM..

Cântece și poezii patriotice

Plin de vervă, venerabilul veteran de război a împărtăşit celor prezenţi la aniversarea sa, atât din familie cât şi din „familia” militară, crâmpeie din viaţa trăită în anii de război şi imediat după acesta, despre revenirea pe meleagurile natale mureşene şi stabilirea sa ulterioară la Braşov, unde şi-a „clădit” familia şi locul în societate. „A fost un bun prilej pentru a-şi aduce aminte de poezii şi cântece patriotice învăţate în anii tinereţii şi a transmite mai departe o lecţie de patriotism generaţiilor mai tinere. Plutonierul (rtr.) Aurel Deteşan a mulţumit din suflet pentru participarea vânătorilor de munte la momentul său aniversar şi a adresat invitaţia de a mai găzdui asemenea musafiri de onoare şi la aniversările sale viitoare! Îi urăm să fie cât mai multe”, a mai spus lt. col. Nicolae Uszkai.
     


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare