Expres

BRAŞOV. Val de lumină pentru copilaşii îngeri

 

Organizaţia E.M.M.A. va celebra mâine, 15 octombrie, „Ziua internaţională a comemorării bebeluşilor şi a copiilor”, eveniment ce se desfăşoară în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar şi în câteva ţări europene.

„Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi a Copiilor” este un eveniment care are loc anual, pe plan internaţional când, în aceeaşi zi – pe 15 octombrie, între orele 19.00 – 20.00, în toată lumea se aprind lumânări care ard timp de o oră. Astfel, datorită diferenţei de fus orar, se creează un Val de Lumină care înconjoară Pământul. În acest an, în România va avea loc cea de-a şasea ediţie, evenimentul organizat de E.M.M.A. fiind organizat în cel putin 18 oraşe în care, între orele 19.00-20.00, sute de lumânări vor arde în memoria copilaşilor plecaţi prea curând dintre noi, având cea mai mare anvergură dintre toate ţările în care se celebrează această zi.

Între orele 19.00 şi 20.00, sutele de lumânări şi candele se vor aprinde la Aiud, Bucureşti, Buzău, Dej, Galaţi, Iaşi, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Târgu Jiu, Timişoara sau Tulcea. În Bucureşti se vor aprinde 1.000 de candele, fiecare dintre ele purtând numele unui copil care nu mai este. Candelele vor arde timp de o oră, pe treptele din faţa Cercului Militar Naţional.

În Codlea se vor aprinde 100 de candele, fiecare dintre ele purtând numele unui copil decedat. Candelele vor arde timp de o oră, în Parcul cu Soare. În Braşov, evenimentul se va desfăşura în Piaţa Sfatului, lângă Librăria Humanitas (colţul spre Biserica Neagră)

„Dorinţa noastră este, ca prin acest eveniment de comemorare, să determinăm creşterea solidarităţii umane şi să sensibilizăm societatea faţă de drama pierderii unui copil, oferind astfel alinare părinţilor îndoliaţi dar şi să atragem atenţia asupra ratei ridicate a mortalităţii infantile din România. Cine nu poate ajunge la eveniment poate totuşi participa indirect, aprinzând lumânări oriunde s-ar afla. Pentru a le arăta părinţilor îndoliaţi câtă lume le este alături, am aprecia dacă s-ar trimite fotografii cu lumânările aprinse, pe adresa: contact@organizatiaemma.ro”, spune Bianca Brad.

Mişcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 cand preşedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebeluşilor şi copiilor decedaţi.

În 2002, la iniţiativa unui grup de părinţi, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane „Zi oficială pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor”. An de an mişcarea s-a extins, ajungând acum să acopere toate continentele.

Organizaţia E.M.M.A. – Eternul Miracol Materna Alinare este o organizaţie neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfăşoară pe baza de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă şi de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil şi, în mod special, celor care îşi pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea acestora fiind cel mai puţin înţeleasă.

Pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă

Potrivit datelor pe care le-ai oferit reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8.8 la 1.000 de nou-născuţi vii, faţă de media europeană de 3,7‰. Conform datelor aferente anului 2014, furnizate de INS, în Brașov rata mortalităţii infantile este de 7,5‰. Chiar dacă cifra este mai mică decât cea raportată la nivel național, ea este foarte ridicată, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante. „O secție supraaglomerată de terapie intensivă face ca medicii să ajungă adesea în situația de a alege între copiii cărora li se va acorda o șansă în plus la supraviețuire”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinta Organizaţiei „Salvaţi Copiii” România, care a dotat Maternitatea Braşov, în 2013, 2014 şi 2015, cu monitor electroencefalograf, un ventilator pentru suport respirator pentru nou-născuți şi cu alte echipamente de specialitate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare