Expres

BRAŞOV. V-aţi plictisit de animalul de companie?! ZOO nu este o soluţie

 

Întrucât se confruntă cu solicitări din partea braşovenilor de a le adopta animăluţele de companie, pe care nu mai pot sau nu mai vor să le îngrijească, reprezentanţii Grădinii Zoologice Braşov au amintit că nu sunt… adăpost.
Potrivit acestora, solicitările privesc mai ales „înfierea” de iepuri, broaşte ţestoase, hamsteri sau porcuşori de Guineea.

„Primim destul de des telefoane sau e-mailuri prin care ni se cere să primim astfel de animale, deoarece proprietarii, din diverse motive, nu le mai pot ţine. Dintre toţi aceşti proprietari, cam un procent au într-adevăr situaţii care nu le mai pot permite să păstreze animalele. Restul, majoritate covârşitoare, pur şi simplu s-au plictisit de animal, au realizat că acesta are cerinţe ceva mai multe de îngrijire decât un animal de pluş sau, surpriză, au constatat că puiul cel drăgălaş a crescut şi, deşi a rămas drăgălaş (probabil), are nevoie de mai mult spaţiu, de mai multă mâncare…”, explică reprezentanţii ZOO Braşov.

„Deşi suntem o grădină zoologică şi ne ocupăm de animale, nu suntem centru de preluare al animalelor devenite indezirabile”, au subliniat ei, conform planului de îmbogăţire al colecţiei, precum şi pentru izolarea eventualelor animale care sunt bolnave şi trebuie tratate.

Printre altele, au amintit că legislaţia prevede ca orice animal care intră în colecţia unei grădini zoologice, indiferent de sursă, să fie ţinut în carantină pe o perioadă de 30 de zile, iar spaţiul existent la ZOO Braşov este deja utilizat pentru animalele aduse de unitate.

„Un alt motiv este că, în general, avem deja propriile exemplare din speciile pe care le deţineţi şi dumneavoastră. Conform regulilor, le asigurăm animalelor noastre hrana şi spaţiul necesare, iar orice surplus de exemplare ar presupune extinderea spaţiilor existente, suplimentarea raţiilor şi aşa mai departe. Veţi spune că un iepure în plus, de exemplu, nu contează. În principiu aveţi dreptate, dar nu ţineţi cont de faptul că nu sunteţi singura persoană care vrea să doneze «doar un iepuraş», ci a patruzecea. Iar asta schimbă complet datele problemei”, au mai explicat cei de la Grădina Zoologică Braşov.

Singurele compromisuri se fac în cazul unor exemplare extrem de rare, în situaţii excepţionale.

„Nu trebuie să ne blamaţi, nu e vorba de rea-voinţă. Da, ne ocupăm de animale şi ne pasă de binele lor, dar nu ne putem ocupa de toate, chiar dacă subiectiv ne-am dori asta. Refuzul nostru nu trebuie interpretat ca neinteres şi/sau lipsa dorinţei de a vă ajuta”, au transmis sursele citate.

În altă ordine de idei, braşovenii sunt sfătuiţi să fie responsabili când vine vorba de un animal de companie şi să nu-şi ia decât dacă sunt siguri că vor avea timpul, dorinţa şi resursele financiare să se ocupe de el.

„Dacă s-a ajuns din indiferent ce motiv, într-o situaţie în care trebuie să renunţaţi la un animal, căutaţi soluţii alternative: donaţie, vânzare, dacă este cazul, ajutor din partea cunoştinţelor… Şi nu în ultimul rând, în situaţiile în care doriţi să ajutaţi un animal rănit sau bolnav găsit pe cine ştie unde, apelaţi la un medic veterinar”, mai recomandă conducerea ZOO Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare