Expres

BRAŞOV. Şi-au cumpărat apartamente fără să ştie că vor fi vecini cu… biserica

 

Asociatia Comunitară pentru Dezvoltarea Cartierului Tractorul din Brașov a organizat, în urmă cu două zile, o întâlnire pe tema construcţiei bisericii de pe strada Ioan Ursu, la care au participat reprezentanţii asociaţiilor de proprietari vecini cu terenul, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Consiliului Local şi ai ONG-ului ACDCT.

Principalele subiecte atinse au fost prezentate de ACDCT pe grupul de Facebook „Locuitorii cartierului Tractorul din Brasov”.

Conform postării, la întâlnire s-a constatat că persoanele care au cumpărat apartamente în zonă nu au ştiut că terenul a fost donat pentru biserică. La această problemă, răspunsul BOR a fost că nu răspunde de ce trebuia să facă dezvoltatorul imobiliar şi că în PUZ este prevăzută construcţia lăcaşurilor de cult.

„O altă problemă ridicată a fost cea a locurilor de parcare insuficiente. Răspunsul a fost că parcarea pe domeniul public în zonă va fi interzisă sau restricţionată. BOR a donat spaţiu pentru 4 locuri de parcare pe domeniul public, iar în curtea bisericii se vor amenaja alte 6 locuri de parcare pentru participanţii la procesiuni speciale, adică cununii, botezuri. Zgomotul de la clopote a fost o altă problemă ridicată. Răspunsul BOR a fost că programul clopotelor electronice se va agrea cu vecinii. De asemenea programul slujbelor va fi 9-12 și 17-18. BOR a asigurat că nu va exista capelă mortuară şi slujbe de înmormântare pentru că nu există cimitir.
Cerşetorii care deranjează reprezintă o altă problemă. Biserica va angaja o firmă de pază pentru gestionarea fenomenului și va instala echipament pentru monitorizare video”, se detaliază în postare.

Conform proiectului, amprenta bisericii va fi de 220 de mp, iar înălțimea maximă va fi de 19 m conform reglementărilor urbanistice în vigoare. Biserica va avea un inel pietonal de 2 m lățime pentru procesiuni specifice pe terenul propriu. Vor fi două procesiuni specifice pe an: de Paștele Ortodox și de hramul bisericii pe 12 iulie.

Potrivit ACDCT, acel inel va fi donat către o altă persoană juridică, aparţinând tot de BOR, și în acest fel nu va mai fi necesar acordul vecinilor de la blocuri, pentru că aceștia nu vor mai fi vecini direcți.

Cum cetăţenii din zonă ar preferat pe acel teren o creşă, o grădiniţă sau un dispensar, BOR ar fi răspuns că biserica aduce un plus de moralitate în comunitate şi ca este în responsabilitatea primăriei şi a dezvoltatorului să asigure aceste facilităţi.

Casa parohială nu va fi construită, dar, printr-un proiect european, BOR va construi o clădire cu caracter social cultural în locul acesteia. Vecinii au propus împrejmuirea terenului bisericii, dar deocamdată propunerea a rămas la nivel de discuţie.

„Varianta schimbului cu un teren în Rulmentul nu e fezabilă pentru BOR deoarece va dura 5-10 ani până se va face acolo infrastructura. A fost o primă rundă de discuţii, în care am colectat aceste informaţii. Ca şi paşi următori, preşedinţii de asociaţii vor discuta cu vecinii şi vor analiza posibilităţile pe care le au şi dacă este cazul vor ataca în instanţă autorizaţia pe care primăria cel mai probabil o va emite fără acordul vecinilor, care nu va mai fi necesar datorită acelui inel din jurul bisericii”, au adăugat cei de la ACDCT.

Postarea poate fi găsită AICI!

CITIŢI ŞI:

BRAȘOV. Locuitorii din Tractorul ar urma să aibă, fără voie, biserică și casă parohială!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare