Expres

BRAȘOV. Polițiști și procurori brașoveni au ieșit astăzi în stradă, ca protest față de modificările la codurile penale. „Este semnal de alarmă” (FOTO)

  • 20171218_123757_245351.jpg
  • 20171218_124540_245356.jpg
  • 20171218_123727 (1)_245352.jpg
  • 20171218_123712_245355.jpg
 

Zeci de procurori brașoveni, dar și polițiști au protestat, în această după-amiază, față de modificările propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

La manifestare au luat parte procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, precum și polițiști judiciari de la Serviciul de Investigații Criminale și polițiști de la Transporturi.

Protestul a avut loc în fața sediului celor trei Parchete menționate, situat pe Bulevardul Gării, iar un altul este programat pentru astăzi, orele 17.00, la sediul Tribunalului Brașov, unde ar putea lua partea și judecători, deși instanțele nu și-au asumat oficial o astfel de acțiune.

Procurorii și polițiștii, unii în rezervă, au ieșit în stradă, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la modificările grave care ar putea fi făcute în perioada următoare, după cum au explicat.

„În loc să apere Justiția oamenii, au ajuns oamenii să apere Justiția”, a fost concluzia amară a unuia dintre participanții la protest.

„Este inadmisibil ca un inculpat să participe la audierea oricărui martor, oricărei victime”

„Aceste modificări, care se preconizează la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, anulează principiile morale, iar activitatea noastră, a procurorilor, dar și a organelor de poliție – care după cum vedeți au venit în număr mare la această manifestare – o duc în derizoriu. Am putea lua, de exemplu, modul de reglementare al mijloacelor de probă. Este inadmisibil, din punctul nostru de vedere, să nu poată fi folosite, spre exemplu, imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de o autoritate sau de oricine. Este inadmisibil, din punctul nostru de vedere, a se permite această prevedere: ca un inculpat să participe la orice audiere a oricărui martor sau a oricărei victime a unei infracțiuni, cum ar fi infracțiuni cu violență. Acele victime, acei martori probabil că vor renunța la ideea de justiție, vor concluziona că nu trăiesc într-o țară care să-i apere și vor pleca (…). Trebuie să fim realiști și să recunoaștem că, pe lângă judecători și procurori, un rol extrem de important în efectuarea anchetei penale îl au polițiștii. Ei sunt printre cei mai loviți de aceste modificări, întrucât nu vor mai putea să-și desfășoare activitatea”, a declarat Claudiu Constantin Sandu, președintele filialei locale a Asociației Procurorilor din România, procuror – șef în Urmărire Penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Întrebat ce vor face procurorii în cazul în care se vor adopta modificările, el a răspuns că vor fi nevoiți să aplice legea și că manifestarea de astăzi este semnal de alarmă pentru cetățeni: „Magistrații sunt obligați să respecte legea. Manifestarea de astăzi are ca obiect tragerea unui semnal de alarmă pentru cetățean. Ce vor face legiuitorii, vor decide ei. Din punctul nostru de vedere, dreptul de a legifera nu este un drept absolut, este un drept care trebuie circumscris intereselor generale ale societății. Aceste interese nu cred că sunt a favoriza infractorii în defavoarea victimelor. Nouă ni s-a transmis, la Asociația Procurorilor, un proiect, în Parlament ar fi și alte modificări, din ce am primit noi, nu este nicio modificare cu care să fim de acord”, a răspuns sursa citată.

Previziune sumbră: Ne vom întoarce la anii 90-95, când pe strada Republicii se fura din buzunare și se făcea bișniță cu valută

Un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov a precizat că întreaga societate va avea de suferit, dacă vor trece măsurile preconizate.

„Legislația penală, dacă vor trece modificările preconizate, nu va mai exista în paradigma în care am fost obișnuiți să lucrăm. Întregul probatoriu va avea de suferit, activitatea noastră va avea de suferit, iar dacă activitatea noastră va avea de suferit, va avea de suferit întreaga societate. În eventualitatea nefericită în care ați cădea victimă unei infracțiuni, un dosar penal nu ar putea să conducă la o finalitate fericită, în condițiile în care probatoriul va avea de suferit”, a atras atenția procurorul Alexandru Codreanu.

Potrivit acestuia, dacă dialogul cu politicienii nu va fi unul de natură să împace interesele generale ale societății, este posibil ca, în urma adunărilor generale ale procurorilor, să fie adoptate alte forme de protest. Întrebat ce crede că se va întâmpla dacă modificările vor trece totuși, el a răspuns că cel mai probabil va avea loc o escaladare a fenomenului infracțional, iar în final societatea civilă va pune presiune pentru remodificarea legislației penale.

„Ne vom reîntoarce în situația anilor 90-95, când vă amintiți, brașovenii, cum era strada Republicii, plină de persoane care furau din buzunare, care făceau bișniță cu valută, ne vom reîntoarce la epoca aceea”, a precizat procurorul în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Polițiști în rezervă, prezenți la protest

„Polițiștii și foștii polițiști, că suntem și rezerviști, am venit să susținem procurorii, să susținem oamenii cu care noi am lucrat foarte mult timp. Îi cunoaștem pe acești procurori, sunt buni profesioniști, sunt oameni integri, de bună-credință și modificările făcute pentru schimbarea legislației nu sunt cele care să-i ajute să poată să soluționeze dosarele pe care le au în instrumentare. Desigur, și polițiștii sunt afectați poate sunt chiar primii afectați, fiind primii din lanțul judiciar. Problema este a tuturor, și a polițiștilor, și a procurorilor, și în ultima instanță a judecătorilor. Eu văd modificările deosebit de grave, pentru că pun piedici în soluționarea unor dosare și nu doar de corupție, e vorba de dosare judiciare”, a declarat și colonelul în rezervă Radu Dascăl, fost șef Serviciu Criminalistic în cadrul Poliției Județene Brașov.

El a exemplificat cu înlăturarea constatării tehnico-științifice, înlăturare care ar cauza o întârziere în soluționarea dosarelor și, prin urmare, ar duce la riscul ca unii infractori să rămână în libertate.

Pentru mai multe informații despre modificările propuse la codurile Penal și de Procetură Penală, CITIȚI ȘI:

DNA: Adio percheziţii şi acţiuni în flagrant… Mai mult, suspecţii ar putea primi dreptul de a asista la audierile martorilor


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare