Expres

BRAŞOV. La loc comanda! Tetkron este operatorul de drept al serviciului de termoficare

  • img-0835_3.jpg
 

SC Tetkron SRL este în continuare operator de drept al serviciului public de termoficare, în baza contractului de concesiune cu Primăria Braşov, valabil până în 2031. Acesta este punctul de vedere (foto 2) al Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care răstoarnă planurile municipalităţii de înfiinţare a unui alt serviciu de termoficare, încadrat în aparatul propriu, ca soluţie la criza actuală a agentului termic.

Viceprimarul Ciprian Bucur (foto 1) a anunţat luni, 11 aprilie, înființarea unui serviciu public de termoficare, un serviciu al Primăriei Braşov, cu o organigramă „suplă și eficientă”, care să preia activitatea Tetkron SRL, societatea subordonată Consiliului Local, având ca obiect furnizarea, transportul şi distribuţia agentului termic produs de Bepco SRL. Aceasta este, în opinia edililor, soluţia cea mai rapidă pentru ca braşovenii din cele 10.700 de apartamente şi zece unităţi (dintre cele 25, dar 15 au sisteme alternative) racordate la Tetkron să aibă din nou apă caldă. Tetkron SRL nu și-a mai achitat datoriile către producătorul privat, care la rândul său a rămas fără gaz, pentru că nu a plătit facturile. Blocajul ar fi putut fi evitat, dacă Tetkron ar fi primit banii reprezentând acoperirea pierderilor, dar proiectul hotărârii de Consiliu Local nu a fost aprobat, toţi cei 19 consilieri prezenţi la şedinţa din 6 aprilie abţinându-se de la vot. Ciprian Bucur a explicat, tot luni, că deşi el a fost promotorul acestui proiect, a aflat înainte de şedinţă că acoperirea pierderilor nu este legală, în cazul Tetkron: „Plata ajutorului de stat se poate face doar către societăți care dețin licență de operare la data virării sumelor”.

Nu mai are licenţă, dar are contract de concesiune

ANRSC a anunţat în noiembrie 2015 că licenţa de operare a Tetkron nu va mai fi reînnoită după expirare (21 decembrie 2015), tocmai din cauza situaţiei financiare, a pierderilor înregistrate, situaţie în care se află 80% din societăţile de termoficare din ţară. Dar şi HCL privind constatarea încetării de drept a contractului de concesionare a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat din municipiul Braşov, precum și a centralelor şi punctelor termice de cartier, a echipamentelor şi reţelelor termice de transport şi distribuţie aferente a fost respins în 6 aprilie, iar directorul societății, Liviu Mosora, spune că Tetkron cât timp nu a fost degrevată trebuie să asigure continuitatea serviciului.

Invocând Legea energiei termice, 325/2006, Bucur a declarat că societatea a mai putut funcţiona doar 90 de zile, timp în care municipalitatea trebuia să își redobândească tot patrimoniul concesionat furnizorului și să găsească o altă soluție pentru funcționarea sistemului centralizat de termoficare.Tot legea spune că autorităţile administraţiei locale sunt obligate să asigure continuitatea serviciului public, pentru maximum 12 luni de la data rezilierii contractului de delegare a gestiunii, cele 90 de zile de prelungire automată fiind incluse. Viceprimarul consideră că din 21 martie Tetkron funcţionează ilegal, iar CL ar fi trebuit să ia o decizie până atunci. Bucur a recunoscut că se ştia încă din noiembrie 2015, la nivelul Primăriei şi al Consiliului Local, despre pierderea licenţei de operare, dar că despre consecinţe s-a făcut informarea oficială doar în 25 februarie 2016. Ca atare, el susţine că lipsa licenţei şi neadoptarea la timp a HCL prin care să se prelungească acel contract de concesiune pentru maximum 12 luni au dus la această criză a agentului termic. „Nu există cadru legal ca un operator economic fără licență să poată gestiona serviciul de termoficare, iar Tetkron nu se poate prevala de faptul că mai are în concesiune activele şi serviciul, fiindcă este un operator fără licenţă”, a afirmat Bucur.

Lipsa licenţei e tranzitorie, până la acoperirea pierderilor

În schimb, printr-o adresă ajunsă la Primăria Braşov în 1 aprilie, sub semnătura preşedintelui Doru Ciocan, ANRSC anunţă că SC Tetkron SRL este titularul, în calitate de concesionar, ca urmare a novării în 2010 a Contractului de concesiune nr. 254/27.11.2006, încheiat cu Municipiul Braşov, contract care are o durată de 25 de ani de la data semnării, adică până în 2031. Acest contract a stat, de altfel, şi la baza acordării Licenţei nr. 1.271/21.12.2010, prin care s-a recunoscut dreptul SC Tetkron de a presta serviciul public de alimentare cu energie termică în municipiul Braşov, şi a cărei valabilitate a fost de cinci ani, durata maximă. Preşedintele ANRSC a explicat că noua cerere de acordare a licenţierii, formulată de Tetkron, a fost radiată din procedură, din motive care ţin de îndeplinirea serviciilor de natură financiară, „ceea ce poate reprezenta o situaţie tranzitorie şi creează oportunitatea ca societatea să revină cu o nouă cerere, oricând va fi în măsură să îndeplinească aceste criterii”.

Concluzia celor de la ANRSC este relativ simplă: „Considerăm că prestarea, la această dată, a serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Braşov, de către SC Tetkron SRL, se face de drept, în baza Contractului de concesiune nr. 254/27.11.2006, şi în consecinţă societatea nu se află în situaţia prevăzută de art. 12 alin. (6) din Legea serviciului de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, aceea care obligă operatorul să asigure continuitatea serviciului pe o perioadă determinată, ca o consecinţă a rezilierii contractului de delegare a gestiunii”. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare