Expres

BRAȘOV. Învăţătoare condamnată pentru purtare abuzivă față de elevi

 

La doi ani de la comiterea faptelor, de fapt de la sesizarea lor, Tribunalul pentru Minori şi Familie Brașov a dat o decizie care stabilește o premieră, posibil națională. Învățătoarea (prof. pentru învățământul primar) Eugenia D., de la Școala Gimnazială 4 din cartierul Răcădău a fost condamnată la opt luni de închisoare cu amânare pentru „purtare abuzivă” și are de plătit daune substanțiale copiilor pe care i-a terorizat.

În februarie 2017 ieșea la iveală faptul că învățătoarea teroriza copiii, pe atunci în clasa a II-a, jignindu-i, umilindu-i, hărțuindu-i în așa fel încât unii elevi s-au îmbolnăvit – au devenit somnambuli, făceau atacuri de panică ori aveau alte manifestări patologice – sau au căpătat un comportament agresiv, prin imitație, față de frații lor mai mici. Eugenia D. a fost înregistrată pe ascuns la inițiativa mai multor părinţi din clasă, după ce au observat un comportament anormal la copiii lor, pe o perioadă mai îndelungată de timp, pentru a dovedi că nu e vorba de o izbucnire de moment. Femeia a respins acuzațiile și a continuat să nege că ar fi vocea ei, deși pe unele înregistrări vorbește despre ea însăși la persoana a III-a, rostindu-și numele. Cercetarea disciplinară făcută în școală i-a adus doar o sancțiune pecuniară, diminuarea cu 10% a salariului, timp de trei luni. La scurt timp de la izbucnirea scandalului, părinții elevilor s-au împărțit în tabere pro și contra, dar cinci dintre ei și-au retras copiii și i-au mutat la altă școală. Patru familii au continuat în instanță bătălia cu învățătoarea care le-a abuzat copiii și într-un final au câștigat. Eugenia D. a primit între două și cinci luni de închisoare pentru fiecare copil terorizat a cărui familie și-a căutat dreptatea la Tribunal, iar magistrații au stabilit „pedeapsa principală rezultantă de 8 (opt) luni închisoare”, amânată pe un termen de supraveghere de doi ani, termen care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii. Ca atare, învățătoarea trebuie să respecte măsurile de supraveghere prev. de art. 85 al. 1 Cod Penal, respectiv: să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Femeii I s-a pus în vedere că riscă revocarea amânării aplicării pedepsei dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau săvârşeşte cu intenţie sau intenţie depăşită o nouă infracţiune.
Tribunalul a stabilit şi sumele pe care fosta învăţătoare trebuie să le plăteasc drept daune morale. Acestea sunt cuprinse între 200 de lei daune materiale şi 3.000 de lei daune morale în cazul fiecărui elev, plus cheltuielile judiciare.

Decizia a fost pronunţată ieri, 18 aprilie, iar inculpata are termen de 10 zile pentru a depune apel.

Citiți și:

BRAŞOV. Învăţătoarea de la Şcoala 4 a fost sancţionată

BRAȘOV. Patru plângeri penale și două tabere adverse în cazul învățătoarei de la Școala 4

Update BRAŞOV. Şi Avocatul Poporului va efectua o anchetă în cazul învăţătoarei

Update BRAȘOV. Părinții nu au cerut suspendarea învățătoarei cu limbaj violent

BRAŞOV. Plângere penală la adresa învăţătoarei agresive

BRAȘOV. Învățătoare înregistrată folosind un limbaj agresiv și jignitor față de elevi


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare