Expres

BRAŞOV. Gata cu Tetkron! Când vor avea din nou apă caldă abonaţii?

 

Viceprimarul Ciprian Bucur  (foto) a încercat astăzi, într-o conferinţă de presă, să ofere un răspuns la întrebarea aflată pe buzele a peste 20.000 de braşoveni ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, reprezentat până de curând de Tetkron SRL, societatea subordonată Consiliului Local, având ca obiect furnizarea, transportul şi distribuţia agentului termic produs de Bepco SRL.

Reamintind că Tetkron şi-a pierdut licenţa în 21 decembrie 2015 şi a mai putut funcţiona doar încă 90 de zile, Bucur a anunțat că în cel mai scurt timp se va înființa un serviciu public de termoficare, un serviciu al Primăriei Braşov, cu o organigramă „suplă și eficientă”. „Înființarea acestui serviciu va fi propusă la prima ședință a Consiliului Local, din această lună, iar dacă proiectul  nu va fi blocat din interese personale și politice, de campanie, va intra în cel mai scurt timp în funcțiune. Este soluția suplă și eficientă și există astfel de servicii și în alte localități, cum ar fi în Constanța, la Năvodari sau în Drobeta Turnu Severin”, a afirmat Bucur. De altfel, în opinia lui Bucur, tocmai aceste interese ar fi fost cele care au făcut să fie respins proiectul de HCL prin care consilierii locali ar fi trebuit doar să constate la şedinţa din 6 aprilie încetarea de drept a contractului de concesiune a serviciului de termoficare, încheiat între Municipiul Braşov şi S.C. Tetkron S.R.L. „Contractul de concesiune este nul de drept, odată ce Tetkron nu mai are licenţă de operare. Ce s-a întâmplat în şedinţa de Consiliu Local a fost o eroare, iar Tetkron nu se poate prevala de faptul că mai are în concesiune activele şi serviciul, fiindcă este un operator fără licenţă”, a afirmat Bucur.

El a explicat că, după înființarea serviciului public de termoficare și aprobarea unui regulament de funcționare, acesta va opera centralele și punctele termice din proprietatea municipiului. „Aceasta este soluția cea mai rapidă pentru reluarea furnizării agentului termic”, spune viceprimarul Brașovului.
„În prima fază va porni cu activele existente, cele 23 de centrale termice de cvartal din municipiul Brașov. Va fi deservită zona Astra, unde sunt cele mai multe, dar şi zonele Bartolomeu, Aurel Vlaicu, Iuliu Maniu, iar în acelaşi timp, pentru celelalte zone vom analiza posibilitatea de a încheia contracte cu furnizorii de agent termic care vor fi pe piață la momentul respectiv, nu există nici o firmă favorizată, nici o exclusivitate”, a precizat Bucur.

Acoperirea pierderilor nu e legală în lipsa licenţei

Procedura de înființare ar putea dura cel puțin două luni, ținând cont că este necesară angajarea de personal pentru noul serviciu public, nefiind vorba de o preluare directă a angajaților Tetkron („specialiştii de acolo sunt, totuşi, în pole position”, a apreciat viceprimarul) și numai licențierea serviciului ar putea dura până la trei săptămâni.

Chestionat dacă acoperirea pierderilor Tetkron din 2015 de către Primărie, cum prevedea celălalt proiect de HCL aflat pe ordinea de zi la şedinţa din 6 aprilie, nu ar fi fost soluţia cea mai rapidă pentru evitarea blocajului – cum de altfel, chiar el susţinuse – viceprimarul a explicat că a aflat între timp că nu este legală: „Plata ajutorului de stat se poate face doar către societăți care dețin licență de operare la data virării sumelor”.

Actul normativ la care face referire Bucur este ordinul comun nr. 1121/1075/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – MDRAP şi aş Ministerul Finanţelor Publice – MFP privind aprobarea Schemei de ajutor de stat acordat în perioada 2014-2019 operatorilor economici care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie. Pe de altă parte, viceprimarul spune că suma de 13,6 milioane de lei reprezentând pierderile pe 2015, care ar acoperi o parte din datoria Tetkron către Bepco va fi plătită, dar „când se va găsi modalitatea legală. Este un serviciu care a fost oferit și trebuie plătit pentru el”.
Acesta a precizat că posibilitatea intrării voluntare a Tetkron în insolvență, fapt care i-ar lua societăţii creditorii de pe cap, va fi luată după o analiză a specialiștilor Primăriei. El a mai menționat că Primăria nu este în pericol de a i se bloca conturile, pentru că datoriile Tetkron către Bepco SRL țin de un contract între cele două părți.

Zece unităţi de învăţământ fără apă caldă

Bucur a afirmat că printre cele 25 de instituţii publice deservite de Tetkron se află zece unităţi de învăţământ, care nu apă caldă, printre care şi săli de sport (grădinițele 1, 12, 15 și grădinița de la Colegiul Aprily Lajos, Şcoala Gimnazială 3, Liceul Sportiv de pe strada Cocorului, Liceul Silvic și sălile de sport de la școlile gimnaziale nr. 1, 13, 25 și 30), dar începând de astăzi s-au luat măsuri pentru instalarea de centrale termice proprii, astfel încât în cel mult trei săptămâni problema este rezolvată.

Reamintim că, începând de joia trecută, cele 10.700 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare au rămas fără apă caldă, din cauza faptului că societatea din subordinea Consiliului Local Brașov care se ocupă de acest serviciu, Tetkron SRL, nu și-a mai achitat datoriile către producătorul privat, care la rândul său a rămas fără gaz, pentru că nu a plătit facturile. Aceste lanţ ar fi putut fi întrerupt, dacă Tetkron ar fi primit banii reprezentând acoperirea pierderilor de la Consiliul Local, dar lipsa licenţei şi neadoptarea la timp a HCL prin care să se prelungească acel contract de concesiune pentru maximum 12 luni a dus la această criză a agentului termic.

Pe de altă parte, însă, nici soluţia Primăriei nu este tocmai simplă, întrucât producătorul privat Bepco are privilegiul de-a avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte distribuitorul, orice transformare/reorganizare făcându-se cu girul său. Privilegiul i-a fost conferit prin Protocolul de Cooperare pentru Susţinerea Implementării şi Finanţării Proiectului de Construcţie al Unităţii de Producere a Energiei Termice în Cogenerare, încheiat între Municipiul Braşov, Centrala Electrică de Termoficare (CET) Braşov, înlocuită ulterior de Tetkron, Banca Comercială Română (BCR) şi SC Bepco SRL. Detalii aveţi în primul link de mai jos.

Referitor la situaţia menţionată, viceprimarul Bucur ne-a declarat că nu este de competenţa sa să gestioneze această problemă: „Avem specialişti care să ia cele mai bune decizii. În atenţia juriştilor de la Direcţia de specialitate a Primăriei se află toate problemele legale şi aspectele legate de contracte trecute, prezente şi viitoare”.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Primăria trebuie „să ceară voie” Bepco pentru a-i sparge monopolul

BRAŞOV. Minunea sperată nu s-a produs: apa caldă a fost sistată!

BRAŞOV. Abonaţii Tetkron mai au apă caldă maximum 24 de ore

BRAŞOV. Mâine se decide soarta sistemului centralizat de termoficare

BRAŞOV. Tetkron a rămas cu patrimoniul, dar fără bani cu care să asigure serviciile


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare