Expres

BRAŞOV. Furturile din/de autoturisme – care sunt metodele preferate de hoţi şi cum pot fi combătute

 

Bunurile lăsate la vedere în autoturisme au reprezentat şi reprezintă atracţia principală a hoţilor, cel mai adesea fiind sustrase genţi, GPS-uri, CD sau DVD playere, laptop-uri şi staţii de emisie-recepţie. De asemenea, rămân în atenţia hoţilor componentele auto, acumulatori, oglinzi, ştergătoare de parbriz, după cum atenţionează reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov.

„Din cazuistica ultimilor ani, a rezultat că hoţii de autoturisme apelează, în general, la următoarele moduri de operare: utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă; forţarea încuietorilor şi contactului; sustragerea maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă «doar un minut» şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru a acţiona”, a explicat şeful Serviciului Cabinet din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Ionuţ Marin.

Cum ne ferim de hoţii din/de autoturisme

Constatând că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie, devenind astfel victime ale infractorilor, Poliția Brașov a venit cu o serie de sfaturi, pentru a le aminti cetăţenilor ce au de făcut, astfel încât să-şi ţină maşinile în siguranţă.

„Evitați să lăsaţi în interiorul autoturismului obiecte care atrag atenţia hoţilor. Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone. Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj”, au recomandat agenţii braşoveni.

Aceştia îi mai sfătuiesc pe oameni să-şi parcheze maşinile doar în locuri special amenajate, iluminate şi preferabil supravegheate şi să verifice portierele după ce acţionează închiderea centralizată, pentru a se asigura că s-au închis, dat fiind faptul că unii infractori folosesc dispozitive electronice care blochează sistemul de închidere al autoturismului, chiar dacă pare că telecomanda l-a activat.

În cazul unor eventuale reparaţii, braşovenii sunt sfătuiţi să evitate atelierele neautorizate sau meşterii ocazionali, întrucât există riscul să rămână fără componente auto care funcţionau foarte bine.

Totodată, pentru ca unele bunuri – precum casetofoane, baterii, componente exterioare – să nu mai reprezinte o tentaţie pentru infractori, proprietarii pot inscripţiona pe ele numărul de înmatriculare al autoturismului. Astfel, obiectele vor fi mai greu de valorificat de către hoţi.

Pe de altă parte, cetăţenilor li se aminteşte că achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii încurajează hoţii şi spărgătorii. „Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!”, avertizează poliţiştii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare