Expres

BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan, un alt nume și un pas mare în carieră

 

 

Dr. Andreea Moldovan, comparată cu Laura Codruţa Kovesi

Fost secretar de stat la Ministerul Sănătății din ianuarie până în aprilie – de unde a fost eliberată din funcție pentru ordinul de ministru care stabilea noi criterii de carantinare a localităților – dr. Andreea Moldovan a revenit la Brașov și la poziția de director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase pentru scurt timp. De câteva zile a obținut un nou post la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – chiar la sediul din Geneva. Aici va lucra în departamentul care se ocupă de prevenția și controlul infectărilor COVID-19.

Nu e singura schimbare majoră. Cel puțin pe Facebook, contul său este acum cu numele Andreea Căpîlna, se pare, cel de dinaintea căsătoriei.

Dr. Andreea ex-Moldovan a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din orașul natal, Târgu-Mureș, cu media 9,61. După rezidențiat (timp în care a fost preparator, apoi asistent universitar la UMF), în 2004, a devenit medic specialist în Boli infecțioase și a continuat să profeseze în Târgu-Mureș. A obținut doctoratul în medicină în 2008. Punctul de cotitură în cariera sa a apărut în 2009, când a devenit Bursieră de Excelență la Geneva, printr-un program sprijinit de Societatea Internațională pentru Boli Infecțioase.

După trei ani de muncă în Elveția, la standarde înalte, s-a repatriat împreună cu familia, într-o perioadă în care medicii emigrau masiv din România, din cauza salariilor și a lipsei condițiilor decente pentru tratarea pacienților.
După numai doi ani, în 2013, spitalul privat „Sf. Constantin” din Brașov, unde Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale, a câștigat premiul de Cel mai curat spital din Europa − premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății și reconfirmat în 2018.
A continuat să se perfecționeze: s-a pregătit pentru a obține a doua specializare medicală – Epidemiologia, la Facultatea de Medicină a Universității Transilvania.
Dr. Andreea Moldovan a devenit în septembrie 2019 angajata Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și din martie 2020 este director medical.

În Geneva, unde revine acum, a lucrat în același spital, timp de doi ani și jumătate, cu profesorul universitar Didier Pittet, inventatorul unei metode şi al unui protocol care reduc puternic rata infecțiilor nosocomiale prin igiena riguroasă a mâinilor personalului medical cu o soluție hidroalcoolică în anumite momente esențiale ale activității în spital. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a numit pe prof. Pittet în fruntea unei campanii globale pentru siguranța pacienților, campanie care se desfășoară și astăzi: „Mâinile curate salvează vieți”. Campanie pe care dr. Andreea Moldovan o duce de ani buni și prin spitalele din țară (unde a întâlnit multă reticență) și s-a dovedit în pandemie cât e de importantă. Acea soluție hidroalcoolică este menită să asigure igienizarea mâinilor când medicii, asistenții și infirmierii nu au timp de spălat.

Foto: David Botond (Facebook/Andreea Căpîlna)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare