Expres

BRAȘOV. Despre locuire și vecinătate, între fericire și conviețuire imposibilă

 

Două seri de film care relevă aspecte diferite ale locuirii şi vecinătăţii. De asta se pot bucura braşovenii, joi și vineri, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania (Rectorat – foto). Serile de film UrbanEye au loc în cadrul evenimentului Arhitectura.6 Braşov (Bienala regională de arhitectură este un eveniment care prezintă cele mai bune realizări din ultimii doi ani din domeniul arhitecturii din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Vâlcea).
În această seară, de la ora 19.00, va fi proiectat documentarul „The infinite happiness”, regizat de Ila Bêka şi Louise Lemoine, o producţie  Franţa / Danemarca, o peliculă ce pune în discuţie cum arată viaţa în interiorul unuia dintre cele mai interesante complexuri rezidenţiale din lume? Construită de faimosul arhitect danez Bjarke Ingels (BIG) în suburbiile din Copenhaga, „8 House” le-a schimbat radical vieţile celor care o populează. Ca un joc de lego, The Infinite Happiness trage liniile unei hărţi umane şi le permite privitorilor să descopere clădirea dintr-o perspectivă intimă – cea a locuitorilor. Mai mult, filmul discută abilitatea arhitecturii de a crea o fericire colectivă, descoperind rezultatul acestui nou tip de locuire în comun din secolul 21. În cea de-a doua zi, 21 septembrie, ora 19:00, va fi proiectat „El hombre de al lado”, regizat de Mariano Cohn şi Gastón Duprat, o producţie din Argentina, ficţiune/comedie. Filmul este o comedie neagră despre imposibilitatea comunicării dintre două lumi disparate, dar în acelaşi timp foarte apropiate. Confruntarea este între doi vecini: Leonardo, un designer industrial de renume, poliglot, snob, pasionat de arhitectura modernă, care locuieşte împreună cu soţia şi fiica în casa Curutchet, singura realizată de Le Corbusier în America Latină, şi Victor, un vânzător de maşini la mâna a doua, vulgar şi înspăimântător. Fiecare devine conştient de existenţa celuilalt, atunci când Victor decide să spargă, singur, un zid pentru a face o fereastră, iar Leonardo, care se bucură din plin de lumină în casa lui de sticlă susţine că această fereastră este ilegală şi îi încalcă dreptul la viaţa privată. Reuşesc oare cei doi vecini să îşi depăşească neînţelegerile?
Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este gratuită. UrbanEye este singurul festival de film din România despre oraş şi viaţa urbană. Festivalul se desfăşoară în noiembrie la Bucureşti, anul acesta ajungând la cea de-a cincea ediţie (7-11 noiembrie 2018). Pe parcursul anului, peliculele UrbanEye pot fi urmărite şi în alte oraşe alte ţării, precum Braşov, Timişoara sau Sibiu, în cadrul Serilor de film UrbanEye, organizate de asociaţia ARTA în dialog şi susţinute Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Braşov, Covasna, Harghita.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare