Expres

BRAȘOV. De sezon: câte doi pacienți „căpușați” pe zi

 

Medicii spun că, în acest an, la Brașov, au fost mai puţini pacienţi muşcaţi de insecte faţă de anul trecut. În medie, două persoane muşcate de căpuşe se prezintă zilnic la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brașov. „Apogeul” a fost de 1 mai, când au fost cinci pacienți mușcați de căpușe, care au ajuns la spital să le fie scoase insectele. În plus, la Spitalul de Boli Infecţioase au fost înregistrate în ultima lună două suspiciuni de Boală Lyme, dar sunt aşteptate rezultatele analizelor de la Bucureşti, potrivit dr. Ramona Ionescu (foto), medic primar infecționist, manager al unității medicale. Până atunci, cei doi pacienţi primesc tratament acasă. Boala Lyme se transmite prin înţepătura unor căpuşe, dar nu toate aceste insecte transmit această boală.

Specialiştii vă atrag atenţia să nu vă trataţi singuri dacă sunteţi muşcaţi de căpuşe. „Nu vă recomandăm să vă extrageţi singuri căpuşa pentru că s-ar putea să-i rămână capul acolo, sub piele. Sfatul este să vă adresaţi, dacă vedeţi căpuşa, serviciului de chirurgie pentru a efectua extracţia căpuşei. UPU Spital Judeţean este foarte aglomerat. Vă sfătuiesc să mergeţi la medicul de familie, să luaţi un bilet de trimitere, în contract cu Casa, şi să mergeţi a doua zi, în ambulator”, mai spune dr. Ramona Ionescu. După extracţia căpuşei, pacientul primeşte şi tratament profilactic. „Tratamentul care trebuie luat este cu un antibiotic se numeşte doxiciclină şi se administrează la adulţi o singură dată – două capsule, în ziua respectivă. Pentru copii se preferă amoxicilina, în dozele pe kilogram corp recomandate de infecţionist sau medicul de familie”, explică medicul. 

Deparazitare periodică, până în septembrie

Primăria Brașov a început, de luna trecută, campania de deparazitare a spaţiilor verzi, care va continua. „În a doua parte a lunii mai vom face următoare etapă şi apoi în fiecare lună, până în septembrie, inclusiv, se va face deparazitare în tot ce înseamnă parcuri din municipiul Braşov, locuri de joacă, zone de agrement, astfel încât să nu ne confruntăm cu acest risc în municipiul Braşov”, a precizat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria municipiului Braşov, pentru RTT.

Specialiştii vă reamintesc că atunci când ieşiţi în natură să vă îmbrăcaţi în haine albe sau deschise la culoare, iar îmbrăcămintea să fie strânsă în jurul încheieturilor mâinii, a gleznelor şi în jurul taliei, astfel încât căpuşele să nu poată pătrunde sub haine. De asemenea, evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă. Există şi substanțe care se pot aplica pe piele și care îndepărtează căpușele prin mirosul pe care-l emană.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare