Expres

BRAȘOV. Colegiul „Andrei Șaguna”, omagiu pentru legendarul pianist Radu Lupu (VIDEO)

  • radu-lupu-pianist.jpg
  • radu-lupu-pianist1.jpg

Celebrul pianist de origine română Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia. Artistul avea 76 de ani şi suferea de mai multe afecţiuni. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, dar şi în presa occidentală. „Am aflat cu tristeţe de moartea maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu şi un muzician magnific”, este mesajul de pe pagina de Facebook a festivalului. Comform aceleiaşi postări, „incredibilul pianist şi compozitor român a câştigat în 1967 marele premiu al Concursului internaţional George Enescu”. „Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în amintirea şi în inimile noastre – o adevărată legendă”, se mai arată pe pagina festivalului. Managerul său, Jenny Vogel, a declarat pentru npr.org că acesta a murit la locuinţa sa din Elveţia, din cauza mai multor afecţiuni de care suferea de mai mult timp.

Radu Lupu s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu şi la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. Urmează liceul la Galaţi, dar între anii 1959 și 1961 cursurile Școlii Medii nr. 1, astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”.

„Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a uneia dintre legendele artei pianistice mondiale: MAESTRUL RADU LUPU.
Născut la Galați, în 1945, RADU LUPU devine, prin adopție, brașovean, în perioada anilor 50, când părinții (tatăl – avocat, mama – profesoară) își stabilesc domiciliul în orașul nostru.
Începe studiul pianului la o vârstă fragedă și la 12 ani susține primul recital cu piese compoziții proprii, prima opțiune a sa fiind aceea de a deveni compozitor.
Se bucură de îndrumarea unor profesori renumiți: Florica Musicescu, la București,
apoi Heinrich Neuhaus la Moscova și se înscrie de timpuriu pe orbita unei cariere pianistice de excepție.
Între anii 1959 – 1961 este elev al Școlii Medii nr. 1 (actualul Colegiu Național „Andrei Șaguna”), iar legătura sa cu școala noastră se extinde până la sfârșitul anilor 60, perioadă în care mama sa, distinsa profesoară de limba franceză, Ana Lupu, a predat aici.
De-a lungul anilor, RADU LUPU a fost câștigătorul unor prestigioase concursuri de
pian, de nivel mondial. A cântat, timp de aproape o jumătate de secol, sub bagheta elitei dirijorilor, pe cele mai importante scene ale lumii.
Repertoriul său a cuprins, cu precădere, lucrări ale compozitorilor săi preferați: Schubert, Schumann, Beethoven, Brahms, Mozart. (…)
Clapele pianelor de pe scenele de primă mărime au amuțit, dar păstrează amintirea mâinilor maestrului, iar sutele de înregistrări ale concertelor și recitalurilor ne vor încânta mereu sufletele.
Drum lin spre stelele muzicii, MAESTRE!”, se arată pe pagina de Facebook a  Colegiului Național „Andrei Șaguna”, într-o postare in memoriam, sub semnătura prof. Ligia Manolescu, unde sunt și două imagini cu foile matricole ale fostului șagunist.

„A părăsit această lume pianistul Radu Lupu, (…) fost elev al liceului «Andrei Șaguna» din Brașov între anii 1959-1961, fiul distinsei profesoare de limba franceză a acestei școli, dna Ana Lupu. Energia celui care avea să devină unul dintre cei mai străluciți interpreți ai muzicii clasice s-a revărsat și asupra claviaturii marelui pian Blüthner din Sala festivă a edificiului șagunian”, a scris, de asemenea, prof. dr. Cezar Boghici, fost director al colegiului.

La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova. Radu Lupu a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre si cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el canta in SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia. Radu Lupu s-a retras din 2019, după ce a fost nevoit să anuleze mai multe concerte ca urmare a stării sale precare de sănătate.

Apreciat la superlativ pentru pianistica sa rafinată, Radu Lupu a fost una dintre figurile care au dominant scena muzicală internaţională timp de decenii, în ciuda refuzului de a acorda interviuri şi a absenţei totale de pe reţelele de socializare.

Violoncelistul Steven Isserlis a scris pe Twitter: „Devastat să aflu că Radu Lupu ne-a părăsit. El a fost nu doar unul dintre cei mai mari, calzi şi profunzi muzicieni pe care i-am auzit vreodată, ci şi un om foarte bun, plin de compasiune, modest şi amuzant şi un prieten minunat”. Soprana Angela Gheorghiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că este profund întristată de trecerea în nefiinţă a legendarului pianist şi a dragului său compatriot, Radu Lupu. „Va rămâne un artist sublim şi unic, prea puţin cunoscut în România, dar un geniu muzical de neîntrecut al acestei lumi”, a scris Angela Gheorghiu.

Aici, un fragment interpretat de Radu Lupu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare