Expres

BRAŞOV. Apa caldă în sistem centralizat, la Sfântu-Aşteaptă!

  • sedintaconsiliulocal26mai5_212999.JPG
 

Speranţa braşovenilor din cele 10.700 de apartamente racordate la Tetkron, care nu mai au apă caldă de o lună şi jumătate, că vor reveni în curând la condiţii decente de trai, s-a năruit astăzi, o dată cu finalul şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov. Nici unul dintre cele trei puncte de pe ordinea de zi referitoare la societatea subordonată CL, care se ocupă de furnizarea, transportul şi distribuţia agentului termic în sistem centralizat şi la crearea unui nou serviciu de termoficare care să-i preia atribuţiile, nu a mai ajuns în dezbaterea consilierilor locali, care sunt totodată membrii Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) Tetkron. Proiectele de hotărâre – ultimele dintre cele 85 de pe ordinea de zi – au fost retrase în timpul şedinţei, aşa cum au făcut şi câţiva dintre consilierii locali, de obicei vocali când este vorba despre Tetkron, cum ar fi Tudor Duţu (a părăsit ședința când se discuta punctul 56 de pe ordinea de zi) şi Răzvan Popa, ambii de la PSD. Singura rămasă pe ordinea de zi a fost informarea privind plângerea prealabilă „împotriva refuzului nejustificat de a soluţiona cererea privind acoperirea din bugetul local a pierderilor rezultate din activitatea de exploatare a serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, înregistrate de S.C. Tetkron la data de 31 decembrie 2015”, formulată de conducerea Tetkron SRL

„Cartoful fierbinte”, pasat viitorului CL Braşov

Aleşii locali erau chemați încă o dată să constate încetarea contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006 dintre municipalitate și CET Braşov ( novat prin contractul nr. 1864 din 17.12.2010) şi a contractului nr. 3 din 16.08.2010, de delegare a gestiunii serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Municipiul Braşov, încheiate între municipiul Braşov şi S.C. Tetkron S.R.L. Alte două proiecte pe ordinea de zi vizau revocarea H.C.L. nr. 485/2010, prin care s-a aprobat Protocolul de cooperare pentru susţinerea implementării şi finalizării proiectului de construcţie al unităţii de producere a energiei termice în cogenerare, precum şi însuşirea Hotărârii AGA Tetkron pentru reorganizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din Municipiul Braşov. Acestea erau necesare în procedura de înființare a noului serviciu de termoficare în subordinea municipalităţii, care trebuia să preia patrimoniul Tetkron, pentru a putea îndeplini atribuțiile operatorului.

Motivul oficial a fost faptul că nici direcțiile de specialitate din cadrul Primăriei, nici comisiile de specialitate ale CL nu au prezentat documentaţiile, rapoartele privitoare la aceste proiecte.

Însă impresia generală a fost că actualii consilieri locali au preferat să lase „cartoful fierbinte” pentru viitorii membri ai forului legislativ braşovean, care vor fi desemnaţi în urma alegerilor din 5 iunie.

„Este o lipsă de respect faţă de cetăţean!”

În sala de plen s-au aflat şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari racordate la Tetkron, care au vociferat când viceprimarul Ciprian Bucur a reamintit cum s-a ajuns la sistarea agentului termic în sistem centralizat. El a spus că Tetkron şi-a pierdut licenţa în 21 decembrie 2015 şi a mai putut funcţiona doar încă 90 de zile, iar pentru că nu a informat la timp asupra consecinţelor pierderii licenţei nu s-a mai putut face nimic, soluţia considerată a fi cea mai rapidă fiind înfiinţarea unui serviciu public de termoficare în subordinea municipalităţii. Bucur a mai spus că acoperirea pierderilor Tetkron din 2015 din bugetul local, proiect de HCL aflat pe ordinea de zi la şedinţa din 6 aprilie, nu era legală, pentru că plata ajutorului de stat se poate face doar către societăți care dețin licență de operare. Odată aprobaţi, banii ar fi ajuns în contul datoriei de circa 16 milioane de lei pe care o avea Tetkron faţă de Bepco SRL, producătorul privat de energie termică în sistem centralizat, care la rândul său trebuia să plătească facturile restante faţă de furnizorul de gaz, Engie România (GDF Suez Energy). Cum asta nu s-a întâmplat, din 7 aprilie, brașovenii din peste 10.000 de apartamente au rămas fără apă caldă la robinete.

Toată această rememorare i-a iritat peste măsură pe reprezentanţii abonaţilor Tetkron, o braşoveancă apostrofându-l pe viceprimarul Bucur: „Este o lipsă de respect faţă de cetăţean să nu aibă apă caldă de aproape două luni. Eu nu zic că nu ştiu să mă spăl la lighean, dar dvs. aţi face-o?!”.

Tetkron s-ar putea alege cu proces colectiv

Vasile Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) Braşov, a precizat că ar putea deschide proces colectiv față de Tetkron și i-a sfătuit pe reprezentanții asociațiilor de proprietari să se îndrepte către Federație pentru a-i sprijini în acest demers, pentru prejudiciile aduse celor 10.000 de apartamente, lăsate de două luni fără apă. „Din cunoştinţele noastre, la acest moment există o acţiune pregătită pentru a fi îndreptată împotriva Tetkron şi suntem în măsură să comunicăm asociaţiilor de proprietari faptul că dacă se hotărăsc, noi putem deschide un proces colectiv împotriva Tetkron, pentru a soluţiona pe cale de instanţă această problemă”, a explicat Martin.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare