Expres

Băiețel originar din Brașov, salvat printr-un transplant de inimă în Italia

Băiețel originar din Brașov, salvat printr-un transplant de inimă în Italia

Transplantul pediatric cu „donare controlată de inimă moartă” a fost efectuat la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo, una dintre excelențele medicale ale Italiei.
Inima a încetat să mai bată și a fost „repornită”. Această metodă de prelevare a fost introdusă în Italia în urmă cu câteva luni și, până acum, fusese aplicată doar pe pacienți adulți. Intervenția a fost efectuată în 23 decembrie, înainte cu o zi de Ajunul Crăciunului, fiind prima operație de acest gen în Italia, relatează presa din Peninsulă, citată de G4Media.
Copilul în cauză este un băiețel român originar din Brașov, a declarat pentru Brașov.net Oana Răduți, președinta Asociației Aletheia și asistentă medicală în Italia.

Donatorul, un tânăr de 16 ani, cu leziuni cerebrale de la naștere

Protagoniștii operației au fost doi băieți (numele sunt fictive): Nicholas, în vârstă de 16 ani, cu leziuni cerebrale de la naștere și țintuit la pat într-un spital din Lombardia, într-un fel de stare vegetativă, și Mattia (Matei, în limba română), în vârstă de 7 ani, un român din Brașov, care locuiește la periferia orașului Bergamo și care aștepta de un an și jumătate o inimă nouă, din cauza unei miocardiopatii dilatative grave, care îl apropia tot mai mult de moarte cu fiecare zi care trecea.

La începutul săptămânii trecute, Nicholas cade victimă unei pneumonii deosebit de severe care îl împiedică să respire singur. Este intubat, dar perspectivele sale de supraviețuire se reduc drastic în fața unei serii de manevre de salvare destul de invazive.

Părinții săi, epuizați și cu un viitor din ce în ce mai sumbru în față, spun că e de ajuns. Ei le cer medicilor ca tratamentele de menținere a vieții pe care le primește băiatul să fie oprite. Situația este atât de gravă, încât specialiștii nu pot decât să fie de acord cu cererea mamei și a tatălui lui Nicholas. Totuși, ei îi roagă pe cei doi părinți să ia în considerare donarea organelor fiului lor. Pentru a salva o altă viață. Propunerea este acceptată.

Cazul lui Mattia este apoi identificat, era tratat la spitalul Papa Giovanni din Bergamo, unde existau din ce în ce mai puține opțiuni pentru a-l ține în viață. Primele examinări arată că este compatibil cu Nicholas. Așa că se putea încerca.

Programul de „donare controlată a inimii” putea fi o soluție. În Italia este permis (116 astfel de donații în 2022), dar pentru pacienții pediatrici nu a fost niciodată aplicat. Aceasta ar fi prima dată. Medicii de la Papa Giovanni, care au fost recent autorizați să procedeze și în aceste cazuri, nu dau înapoi.

În sala de operație, tratamentele de susținere a vieții lui Nicholas sunt suspendate și apoi perfuzate cu ajutorul ECMO ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană). ECMO sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie. Inima lui Nicholas începe să bată din nou și este introdusă în micul corp al lui Mattia. Totul decurge perfect. Prognosticul este încă rezervat, dar Mattia se simte bine și este pregătit să trăiască sfârșitul de an fericit, alături de părinții săi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare