Expres

ANSVSA: Încă un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma de la Codlea

Încă un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică de la Codlea (jud. Brașov). Anunțul a fost făcut astăzi de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor. Ferma BRAVCOD SRL – F5 aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani.
În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, ulterior a celor din Ferma 5”, informează ANSVSA.

Nu există alte suspiciuni de boală


În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări. Dintre acestea, 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (două nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate). În zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale. Dintre acestea, 3 ferme sunt de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție și 10 de găini ouătoare. Toate sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.
De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

În prezent, nu mai sunt înregistrate alte suspiciuni de boală. Amintim că, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), s-a aprobat planul de măsuri în asemenea cazuri. Aceste măsuri se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Focarele au fost notificate la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH). Au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România. Urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice. Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

Totodată, au fost notificate țările vecine din afara spațiului comunitar (Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Mai multe date – aici.

Vezi și: ANSVSA: Focar de gripă aviară la o fermă comercială din județul Brașov

ANSVSA: Focar secundar de gripă aviară, confirmat pe platforma zootehnică din Codlea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Ministrul Agriculturii a vorbit despre focarul de gripă aviară de la Codlea, izbucnit la trei ferme de curcani – Detalii, AICI. […]

Back to top button