Expres

ANSVSA: Focar secundar de gripă aviară, confirmat pe platforma zootehnică din Codlea

ANSVSA a anunțat că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea, jud. Brașov. Ambele focare sunt la ferme BRAVCOD. Prima fermă unde s-a confirmat gripa aviară are un efectiv de 65.626 de curcani. A doua fermă are un efectiv de 44.477 de capete. La ambele ferme se foloseau aceleași mijloace de transport pentru furaje. De asemenea, se foloseau aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor.

„A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, în data de 27 ianuarie.
Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor.
Această fermă, BRAVCOD SRL – F1, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 44.477 de curcani”, se arată într-un nou comunicat remis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Suspiciune de gripă aviară și la o a treia fermă BRAVCOD

Este suspiciune de gripă aviară și la o a treia fermă BRAVCOD. Aceasta are un efectiv de peste 110.000 de păsări. Au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică, de unde suspiciunea unui alt focar.

„Ieri, 28 ianuarie, a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.
Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară. Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă”, au adăugat reprezentanții ANSVSA.

În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri în asemenea cazuri.
În zonele de protecţie şi supraveghere sunt menţinute măsuri de restricție severe. Mai multe date – aici.

Vezi și: ANSVSA: Focar de gripă aviară la o fermă comercială din județul Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] ANSVSA: Focar secundar de gripă aviară, confirmat pe platforma zootehnică din Codlea […]

Back to top button