Expres

5 GREȘELI pe care să le eviți la un interviu de angajare ca om de la resurse umane

Atunci când pregătești un interviu de angajare trebuie să cunoști destul de bine conduita pe care se bazează un specialist în recrutare. Cu o pregătire temeinică, pentru că reprezinți firma la care lucrezi, poți evita erori care de altfel ar putea să te defavorizeze ca recruiter.

Descoperă în următoarele rânduri care sunt cele 5 greșeli pe care ar trebui să le eviți atunci când stai de vorbă cu un candidat la un interviu de angajare, din ipostaza de specialist în resurse umane.

Iată 5 greșeli care pot fi eliminate din start atunci când intervievezi candidați pentru un post în companie

  • Răsfoiește CV-ul înainte

O greșeală ce ar trebui evitată atunci când recrutezi candidați pentru joburile oferite în companie se referă la cunoașterea, în linii mari, a CV-urilor primite. Este adevărat că un recruiter trece prin zecile sau poate sutele de CV-uri primite în fiecare zi și că trebuie să cunoască măcar o parte din experiența celui pe care îl intervievează, însă nu este tot timpul valabil. 

Un specialist HR trebuie să știe pe cine primește la interviu, ce calități și experiență are, ca mai apoi să poate desfășura o discuție naturală, cu câteva informații de bază în față. Și chiar dacă HR-ul este tentat să pună clasica întrebare “ce îmi poți spune despre tine?” se poate vorbi totuși punctual despre un fost loc de muncă sau activități pe care respectivul candidat le-a avut în trecut.

  • Discuta deschis despre ofertă

Lucrurile nu ar trebui să meargă pe “ocolite” la un interviu, mai ales în faza în care se discută despre salariu, bonusuri, recompense și alte beneficii oferite. Este foarte important ca omul de la resurse umane să aibă în față oferta pregătită și să comunice deschis despre aceasta. 

Un potențial angajat va fi întotdeauna atras și de alte avantaje la locul de muncă, precum un card cadou, așa cum se găsește pe Pluxee.ro, dacă există asemenea recompense în companie. Însă recruiterul este cel care inițiază conversația în această direcție și care pune pe masă oferta, stabilită în prealabil cu managerii firmei. 

  • Află cât mai multe despre potențialul angajat

Un recruiter ar trebui să aibă acel “feeling” în ceea ce privește un viitor angajat. Astfel de lucruri se descoperă în timpul interviului, într-o discuție lejeră și serioasă în egală măsură. Una dintre întrebările des întâlnite la o asemenea întrevedere este legată de rezistența la presiune și taskuri urgente. 

De asemenea, omul de la HR trebuie să se asigure că respectivul candidat poate lua decizii pe cont propriu și totodată poate lucra în echipă și este foarte important să nu uite să pună întrebările corecte. Altfel, ar putea avea neplăcuta surpriză ca după o perioadă în companie, angajatul proaspăt ales să nu facă față cerințelor.

  • Punctele forte trebuie descoperite de la interviu

Un specialist HR cu experiență cunoaște modul în care trebuie să se desfășoare un interviu. Există însă și cazuri de superficialitate când asemenea întrevederi sunt prea scurte și nu se respectă întocmai pașii. De exemplu, sunt situații în care recruiterul uită să întrebe candidatul despre punctele forte ale acestuia, punând mai degrabă accent pe defecte și puncte slabe, lucru care afectează desfășurarea unui interviu. 

Metoda inversă funcționează mai bine de fiecare dată pentru că un candidat poate vorbi cu încredere despre ceea ce a făcut înainte, ce a căpătat în urma unor experiențe și care sunt abilitățile lui pentru noul loc de muncă.

  • Nu întreba despre munca peste program

Din păcate, multe interviuri se termină prost tocmai din cauza unei întrebări neinspirate: “ești dispus sau dispusă să stai peste program dacă ți se cere?”. Poate că nu va fi cazul mereu ca anumite activități să prespună munca peste program într-o companie, însă o asemenea întrebare nu face nimic altceva decât să descurajeze potențialul angajat știind că, de fapt, programul său de lucru nu va fi respectat.

Așadar, dacă vrei să eviți greșelile de HR în fața unui interviu poți ține cont de recomandările de mai sus. O impresie bună spune multe nu doar din partea unui candidat, ci și din partea celui care desfășoară interviul, respectiv specialistul de la HR. 

Sursă foto: Pexels.com

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare